Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
4. Sınıf Türkçe Özgün Matbaacılık

Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 21-22-23-24-25-26 (Erdemler)

Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 21 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Notlarınızdan yararlanarak kişilerin duygularına yönelik yaptığınız gözlemleri sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Ahmet arkadaşım fark ettim ki hemen sinirlenebiliyor. Ayşe ise daha soğukkanlı. Mehmet birazcık yalan söylüyor bazen Volkan paylaşımcı Okan ise çok fazla konuşuyor. Okan aynı zamanda çok doğrucu ve herkesin sevdiği biri.

2. Görsellerinden ve başlığından hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.

Cevap: Yavru ve sevimli bir ahtapotundan başından geçen içinde deniz kızlarının balık ve yılanların olduğu bir metin olduğunu düşünüyorum.


YAVRU AHTAPOT OLMAK ÇOK ZOR

Biliyordu Nino…
Sonraki adım yatağın kenarına ilişmek,
Her günkü gibi curcunayla giyinmek.
Annesi yardım ediyordu soyunmasına.
Pijamalarını çıkarmasına.
Sıra geliyordu giysilere…
Kolları sekizer delikten geçirmeye.

Aslında yaz günleri zor değildi.
Ancak bu soğuk günleri Nino iyi bilirdi.
Sekiz delikli mont, şapka ve sekiz eldiven.
Her kış günü bitmeyen bir serüven.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 22 Cevabı

Babası ağzına tıkıştırıyordu lokmaları.
Herkes bilirdi,
Çok önemliydi kahvaltı.

Nino ahtapot yavrusu olmaktan bıkmıştı,
Her günkü karmaşadan usanmıştı.
Yalvarıyordu her gün Allah’a,
Dönüşmek istiyordu yılanbalığına.
Ne kolay olacaktı giyinmek,
Tek delikli giysiden bütün vücudu geçirmek.

“Sen bizim için çok özelsin,
İnan olduğun gibi çok güzelsin.
Kolaylaşacak giyinmek biraz büyüyünce,
Ahtapot olmayı seveceksin gelişip güçlenince.
Kulağa ne hoş geliyordu,
Annesi böyle söyleyince.

Her günkü gibi
Zor yetişti okul servisine.
Servis ablası yardım etti binmesine.

Bir farklılık vardı yolda o gün.
Çok kalabalıktı…
İlerlemesi mümkün değildi otobüsün.

Önlerindeki yoğunluk boşuna değildi,
Yılanbalığının yuvası yola çökmek üzereydi.
Kendini kurtarırdı da,
Yetişemezdi kurtarmaya yüzlerce yumurtasını

Oysa anne balık ne hayaller kurmuştu…
Her bir yumurtasının adını bile koymuştu.
Hangi birini kurtarsaydı?
Nasıl bir seçim yapsaydı?
Çatırdıyordu yuvanın tavanı.
Kalmamıştı zavallı yumurtaların zamanı.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 23 Cevabı

Otobüstekiler bakarken şaşkınlıkla,
Bizim Nino hiç tereddüt etmedi,
Atladı tehlikenin ortasına.

…Ve kahraman Nino çıktı dışarıya,
Her bir kolunda onlarca yumurta.
Anne balık hemen çıkamadı şoktan.

Son saniyede bir kol itmişti onu da dışarı.
Zor kurtulmuşlardı feci yıkımdan.

Küçük Nino yumurtaları usulcacık bıraktı
Annelerinin koynuna…
Mutluydu koştuğu için hemen yardımlarına

Birden kendine geldi yılanbalığı,
Kurtulmuştu bütün yumurtaları.
Kimdi bu cesur kahraman?
Tam o anda güzel bir sürpriz daha olmuştu;
Yumurtalar başlamıştı çatlamaya.

Yavrular pek acele ediyordu,
Kafalarını dışarı çıkarmaya.
Herkes başladı sevinçten zıplamaya,
Nino’yu aldılar omuzlarına.

Küçük Nino çok mutluydu.
Kahramanlığını sekiz koluna borçluydu.
Sabırsızlanıyordu evine dönmeye.
Artık ahtapot olmaktan yorulmadığını,
Gurur duyduğunu annesine söylemeye.

1. ETKİNLİK

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 24 Cevabı

a. Metinde geçen aşağıdaki deyimleri anlamlarıyla eşleştiriniz.

  • Cevap:

b. Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Bu kelimelerin anlamını sözlükten bulup öğreniniz. Öğrendiğiniz kelimeleri kendi sözlüğünüze ekleyiniz.

  • Cevap:

ahtapot: Ahtapot; yumuşak gövdeli, sekiz kollu, Octopoda takımında sınıflandırılan yumuşakçaların genel adı.

tıkıştırma: tıkıştırmak eylemi.

2. ETKİNLİK 

Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Küçük ahtapot Nino’ya annesi neden yardım ediyormuş?

  • Cevap: Soyunmasına, pijamalarını çıkarmasına, sonra da elbiseleri sekiz kolundan çıkarmasına yardım etmektedir.

2. Nino, ahtapot yavrusu olmaktan neden bıkmış?

  • Cevap: Her günkü giyinme ve hayat karmaşası onu yormuş. Yılan balığı olmak istiyormuş.

3. Annesinin hangi sözleri Nino’nun kulağına hoş geliyormuş?

  • Cevap: Sen bizim için çok özelsin, inan olduğun gibi çok güzelsin, biraz büyüyünce de giyinmen kolaylaşacak, gelişip büyüdükçe de ahtapot olmayı seveceksin demesi çok hoşuna gitmiştir.

4. Nino, yılanbalığını kurtarmak için neler yapmış?

  • Cevap: Sekiz kolunu açarak otobüsten fırlamış ve düşmek üzere olan yılanbalığı yavrularını tutmuş, hayatlarını kurtarmış.

3. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 25 Cevabı

Metnin türünü belirleyip aşağıya yazınız.

  • Cevap: Metnin türü şiir şeklinde bir fabldır.

4. ETKİNLİK 

Metindeki hikâye unsurlarını belirleyiniz.

  • Cevap:

Kişiler: Ahtapot Nino, annesi, yılan balığı ve yumurtaları
Mekân: Deniz, okyanus
Zaman: Bilinmeyen bir masal zamanı
Konu: Ahtapot Nino’nın giyinirken kendisini yoran sekiz kolu ama sonrasında bu kolların büyük bir iyilik yapmaları
Olay Örgüsü: Annesinin yardımıyla zor da olsa sekiz koluna elbise giymekten sıkılan ahtapot olmaktan vazgeçecekken annesinin ona tatlı sözler söylemesi ve sonrasında yılanbalığının yavrularını sekiz kolu ile kurtarması sayesinde ahtapot olmaktan mutlu olan Nino’nun hikayesi anlatılır.

5. ETKİNLİK 

Aşağıya, metnin içeriğine uygun farklı bir başlık yazınız.

  • Cevap: SEKİZ KOLLU KAHRAMAN

6. ETKİNLİK 

“Empati” kelimesinin anlamını önce tahmin ediniz. Sonra bu kelimenin anlamını sözlükten bulup öğreniniz. Bu kelimeyi anlamına uygun olarak kullanacağınız bir cümleyi aşağıya yazınız.

  • Cevap: Empati kelimesi bence kendimizi bir başkasının yerine koyup ona göre onu anlamaya çalışmaktır.

Ben empati yaptığımda neden öyle davrandığını anladım.

7. ETKİNLİK 

Metinde, kesme işaretinin hangi görevle kullanıldığını belirleyiniz. Aşağıya, bu noktalama işaretinin bu görevine uygun üç cümle yazınız.

  • Cevap: Özel isimlere gelen ekleri ayırmak için ve belli tarihlere getirilen ekleri ayırmak için kullanılmaktadır.

➢ Atatürk’ün doğum yılı 1881’dir.
➢ Selanik’in en güzel şehir olduğunu söyleyebiliriz.
➢ Ahmet’in karnesi çok iyiydi.

8. ETKİNLİK 

Etkin bir dinleyici olmak için neler yapabileceğinizle ilgili sunumunuzu gerçekleştiriniz. Konuşurken beden dilini etkin kullanmaya önem veriniz.

  • Cevap:
Dinleme esnasında

➢ Sabırlı olun ve karşınızdaki insanın iletmeye çalıştığı mesajına saygı duyun.
➢ Konuşan kişiye dikkatinizi verin, dikkatinizi dağıtacak başka şeylerle ilgilenmeyin.
➢ Konuşan kişinin söylediklerini, zaman zaman kendi cümlelerinizle özetleyin ve karşınızdan teyit alın.
➢ Önyargısız dinleyin.

9. ETKİNLİK 

Farklı duygu durumları yaşadığınız bir anınız var mı? Böyle bir durumda çevrenizdeki insanlara nasıl tepkiler verdiniz? Yaşadığınız bu anı, olayları oluş sırasına göre, noktalama işaretlerine ve yazım kurallarına dikkat ederek kısaca yazınız.

  • Cevap: Var. Bu durumda sanırım çevremdeki insanların beni anlamadığını düşünüp gereksiz bazı tepkiler verdim.

KÖPEĞİM KURU’NUN ÖLÜMÜ

Ben yaklaşık 7 yaşındaydım. Volkan Dayım bana kara bir yavru köpek hediye etmişti. Adını Kuru koymuştum çünkü çok zayıftı. Onu her gün gezmeye çıkarır onunla oyunlar oynardık. Evimizin neşe kaynağı olmuştu. Ne yazık ki bir gün Kuru’ya araba çarptı. Kuru ölmek üzere iken Okan Amcam boş ver ne üzülüyorsun o sadece bir köpek ben sana yenisini alırım demişti. O gün çok üzülmüş Okan Amca’ma çok sert şekilde çıkışmış, onunla küsmüştüm. Çünkü o sadece bir köpek değil benim can dostum Kuru idi.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Çevrenizdeki insanları gözlemleyiniz.

  • Cevap: Gözlemleme için dikkatli bir bakış gerekir.

2. Gözlemlediğiniz insanların olumlu kişilik özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Gözlemlediğim bazı kişilerde empati yeteneğinin olduğunu gördüm. Ayrıca güvenilir, samimi, paylaşımcı ve saygılı özelliklerini de fark ettim.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Erdemler} Sayfa 21-22-23-24-25-26 Yavru Ahtapot Olmak Çok Zor Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!