Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
4. Sınıf Türkçe Özgün Matbaacılık

Yokuş Metni Etkinlik Cevapları (4. Sınıf Türkçe)

Yokuş metni cevapları ve soruları, Özgün Matbaacılık Yayınları 4. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 120-121-122-123-124 (Sanat)

Yokuş Metni Cevapları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 120 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Ezberlediğiniz şiiri sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.

  • Cevap:

CUMHURİYET BAYRAMI

Ay yıldızlı bayrağım,
Semaları donatmış.
Bugün bayram var diye,
Şafak erkenden atmış.

Yüksek taklar süslemiş,
Caddeleri, yolları.
Bugün gözler ilerde,
Bugün başlar yukarı.

Akın akın insanlar,
Meydanlara koşuyor.
Bugün bayram var diye,
Bütün millet coşuyor.

Bu güzel Cumhuriyet,
Devletimin temeli.
El üstünde yaşatmak
Hepimizin emeli…

İ. Hakkı TALAS

2. Şiirlerin okuyanlar veya dinleyenler üzerindeki etkileri hakkında arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Şiir okuyan insanlar duygusal insanlardır. Onlar şiirleri adeta yaşayarak okurlar. Bütün duygulanımları ağızlarından sözcük olarak şiir sayesinde çıkar. Dinleyenler ise çok keyif alırlar. Duygu ve düşüncelerinin nasıl böyle güzel anlatıldığına şahit olurlar.

Metni, türünün özelliklerine uygun olarak okuyunuz.

YOKUŞ

Kendimden söz etmek istiyorum,
Bu yokuşu çıkarken her sabah erken.
Kendimden söz etmek istiyorum her akşam
Bu yokuştan inerken.

Sabah akşam aynı kaldırımlarda,
Birbirimize uzak, yakın.
Gidip gelirken işlerimize
Akın akın.

Vapurda karşıma,
Tramvayda yanıma oturan.
Benim gibi dalgın, sessiz,
Ümit eden, hayal kuran.

Bakarım yüzlerinize, üstünüze, başınıza,
–Yaz kış beraber–
Şapkanız şapkama, kunduralarınız
Kunduralarıma benzer.

Yaka numaralı biletçi!
Üniformalı polis!
Aldırma dışımıza
Birebir içimiz…

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 121 Cevabı

Ziya Osman SABA

1910 yılının Mart ayında, İstanbul’da doğdu. 1931 yılında Galatasaray Lisesinden, 1936’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Lise yıllarında şiir yazmaya başladı. 1927’de ilk şiiri yayımlandı. Şiirlerinde çocukluk anıları, ev ve aile sevgisi, yoksullara karşı duyarlılık gibi konuları işledi. Duru bir dille hüzünlü şiirler yazdı. Öykülerinde ise çoğunlukla anılarını anlattı. Ziya Osman Saba 29 Ocak 1957 tarihinde İstanbul’da öldü. Nefes Almak, Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi eserleri arasındadır.

1. ETKİNLİK

Şiirde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamını önce tahmin ediniz. Sonra bunların anlamını sözlükten bulup yazınız.

  • Cevap:

tramvay

  • Tahminim: Günümüzde hala kullanılan şehir içi ulaşım aracı.
  • Anlamı: kent içi yolcu taşımasında kullanılan, yol üzerinde çıkıntı yapmayacak biçimde döşenmiş özel raylar üzerinde hareket eden, elektrik gücüyle işleyen yolcu taşıtı.

kundura

  • Tahminim: Bir ayakkabı çeşidi.
  • Anlamı:  işçiliği kaba, bağsız ve konçsuz ayakkabı.

2. ETKİNLİK 

a. Şiire göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Şiirin başlığı nedir?

  • Cevap: Şiirin başlığı YOKUŞ’ tur.

2. Şiirin şairi kimdir?

  • Cevap: Şiirin şairi Ziya Osman SABA ‘ dır.

3. Şiir kaç kıtadır?

  • Cevap: Şiir beş kıtadır.

4. Şiir kaç dizedir?

  • Cevap: Şiir 2o dizedir.

5. Şiirin ana duygusu nedir?

  • Cevap: Şiirin ana duygusu birlik ve beraberliktir.

b. Şiir türünün özelliklerini, şiirle ilgili terim anlamlı kelimeleri arkadaşlarınızla konuşarak belirleyiniz.

  • Cevap: Şiir türü bence didaktik şiirdir. Öğüt verme amacı vardır. Polis, biletçi kelimeleri terim anlamlı kelimelerdir.

3. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 122 Cevabı

Şiirin görselinin, şiirde anlatılanlara nasıl bir katkı sağladığını açıklayınız.

  • Cevap: Şiirdeki görsel manayı kuvvetlendirmiş ve konu hakkında bilgi vermiştir. Konunun içeriğine uygun güzel bir resim çizilmiş.

4. ETKİNLİK 

a. Şairin, şiirde kime seslendiğini aşağıya yazınız.

  • Cevap: Şair, şiirde karşılaştığı insanlara seslenmektedir.

b. Şairin son dörtlükte ne anlatmak istediğini açıklayınız.

  • Cevap:

Yaka numaralı biletçi!
Üniformalı polis!
Aldırma dışımıza
Birebir iç

Bu dörtlükte şair; hangi meslekten olursak olalım ve nasıl görünürsek görünelim asıl olarak insan olduğumuz ve bunun önemli olduğunu anlatmak istemiştir.

5. ETKİNLİK 

Sınıfta, genel ağ adresinden “İstanbul İl Tanıtım Filmi”ni izleyiniz. İzlediğiniz filmle ilgili görüşlerinizi aşağıya kısaca yazınız.

  • Cevap: İzledim. Gerçekten çok güzel eserleri olan bir şehir. Martılar, deniz ve meşhur olan yiyecek ve eserleri gerçekten harika. Gerek doğal eserleri gerek yapay eserleri çok güzel. Gezip dolaşmak için harika bir şehir. Ülkemi çok seviyorum.

6. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 123 Cevabı

Televizyon programlarının içeriği konusunda izleyicileri bilgilendiren aşağıdaki akıllı işaretleri anlamlarıyla eşleştiriniz. Eşleştiremediğiniz akıllı işaretin anlamını boş kutucuğa yazınız.

  • Cevap:

7. ETKİNLİK 

Aşağıdaki elektronik postayı okuyup soruları cevaplayınız.

Sevgili Arkadaşım,
Okulunuzda düzenlenen şiir okuma yarışmasında birinci olduğunu öğrendim. Seni tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

1. Elektronik posta kim tarafından gönderilmiştir?

2. Mesaj kime yazılmıştır?

3. Mesajın içeriğine göre konu kutucuğuna ne yazılmalıdır?

  • Cevap: Şiir Okuma Yarışması Sonucu

8. ETKİNLİK 

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları Sayfa 124 Cevabı

a. Aşağıya, günlük yaşantıyla ilgili duygularınızı dile getiren bir sosyal medya mesajı yazınız.

b. “Yazdığınız mesajı paylaşabileceğiniz sosyal medya ortamları hangileridir? Bu ortamlarda kullanabileceğiniz “emoji” adı verilen görseller nelerdir?” sorularının yanıtları hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

  • Cevap: Selam! Bugün okullar açıldığı için o kadar mutluyum ki!!!

c. Görseldeki genel ağ sitesini inceleyip bu sitenin amacı ve hedef kitlesi hakkında arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Yazdığım mesajı paylaşabilecek sosyal medya ortamı, whatsapp, instigram ve facebook ‘ tur. Burada birçok emoji var. Gülme ve sevinç ile ilgili olanları kullanabilirim bu mesajda.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Ebru sanatının nasıl yapıldığı ile ilgili araştırma yapınız.

  • Cevap:

Mat ve emici özelliği bulunan, Hamur kağıt,
Kitre adı verilen yapıştırıcı, tekne(içerisine kitre konulup hazırlanır),
Boyalar(oksit sarı, oksit kırmızı, oksit siyah, lahur çivit mavisi en fazla kullanılan renklerdir.)
Teknenin içerisine kitre konulur ve uygun kıvam alana kadar kitre eklenir. Oluşan sıvı ince bir tülbentten süzülerek temizlenir. Farklı renklerde olan toprak boyalar ezilerek uygun duruma getirilir. Bu şekilde hazırlanmış olan boyalara sığır ödü konularak; 15 gün beklemesi için dinlendirilir. Bekleme işlemi tamamlandıktan sonra sulandırılarak hazır hale getirilir. Dikkatli bir şekilde fırça yardımıyla boya suyun üzerine damlatılır. Şekil verilerek kağıt tekne üzerine konur ve şeklin kağıda çıkmasıyla işlem tamamlanır. Tek seferde işlemin yapılması nedeniyle özenli olarak yapılması önemlidir. Bu malzemeleri elde ettikten sonra gerisi yapılışı hakkında bilgi sahibi olmak , ders almak veya video izlemeye bağlı kalıyor. Hayal gücü ile birbirinden güzel ebrular yapmak mümkün.

2. Dergi ve gazetelerden ebru sanatına ait görseller derleyip sınıfa getiriniz.

  • Cevap:

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Özgün Matbaacılık Yayınları {Sanat} Sayfa 120-121-122-123-124 Yokuş Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver
2
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!