Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Türkçe Gizem Yayıncılık

Yurt Türküsü Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

Yurt Türküsü metni cevapları ve soruları, Gizem Yayıncılık 3. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 100-101-102-103-104 (Milli Kültürümüz)

Yurt Türküsü Metni Cevapları

1. ETKİNLİK

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 99 Cevabı

a. Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

• Hangi ilde yaşıyorsunuz?

  • Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum.

• Yaşadığınız il dışında nereleri gördünüz?

  • Cevap: Yaşadığım il dışında Bursa, Ankara ve İzmir, Denizli’yi gördüm.

• En çok beğendiğiniz il hangisidir?

  • Cevap: En çok beğendiğim il İzmir’di.

b. Verilen ipuçlarından yararlanarak aşağıdaki bulmacayı çözelim.

  • Cevap:

1) Ülkemizin başkenti. ➢ Ankara
2) En kalabalık ilimiz. ➢ İstanbul
3) En büyük gölümüzün olduğu il. ➢ Van
4) Portakal ve mandalinalarıyla ünlü ilimiz. ➢ Antalya
5) Yüz ölçümü en büyük olan ilimiz. ➢ Konya
6) Şeftalisi ve ipeğiyle ünlü ilimiz. ➢ Bursa

2. ETKİNLİK 

“Yurt Türküsü” şiirini önce sessiz, sonra sesli, sonra da sınıfça koro hâlinde okuyalım. Okuma sonrasında şiirin en beğendiğimiz dörtlüklerini yazalım.

  • Cevap: Yurt Türküsü şiirini sınıfça koro halinde okuyabilirsiniz. Şiirin en beğendiğim dörtlüğü:

Ninniyle salladın beni,
Şefkatle kolladın beni,
Sevginle bağladın beni;
Güzel yurdum, güzel yurdum.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 100 Cevabı

YURT TÜRKÜSÜ

Güzel yurdum, dağlarını
Uzaktan göresim gelir.
Keskin esen yellerine
Kendimi veresim gelir.

Gözümde tüter damların,
Sakız kokulu çamların,
Türkü söyler akşamların;
Bana kendi sesim gelir.

Su içtim kaynaklarından,
Gölgelerinde uyudum,
Kuşlarının söylediği
Şen türkülerle büyüdüm.

Ninniyle salladın beni,
Şefkatle kolladın beni,
Sevginle bağladın beni;
Güzel yurdum, güzel yurdum.

Vasfi Mahir KOCATÜRK

3. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 101 Cevabı

a. Aşağıdaki kelimelerin şiirde geçtiği dizeleri yazalım. Kelimelerin anlamlarını bu dizelerden yararlanarak tahmin edelim.

  • Cevap:

kaynak

Kelimenin geçtiği dize: Su içtim kaynaklarından.
Tahminim: Suyun çıktığı yer.

türkü

Kelimenin geçtiği dize: Şen türkülerle büyüdüm.
Tahminim: Güzel bir ezgiyle söylenen şarkı.

ninni

Kelimenin geçtiği dize:  Ninniyle salladın beni,
Tahminim: Annelerin bebeklerini uyutmak için söylediği şarkı.

b. Bildiğimiz ninnilerden birinin sözlerini yazalım.

  • Cevap:

Bebeğim kocaman, onu tutamam.
Ninniler söylerim, hiç uyutamam.
Oynayıp gülüyor, bizi süzüyor.
Mamasını yemiyor, beni üzüyor.
Evcilik oynarken bana eş olur.
Hem anne hem baba hem kardeş olur.
Oynayıp gülüyor, bizi süzüyor.
Mamasını yemiyor, beni üzüyor.

4. ETKİNLİK 

a. Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim.

1) Şair yurdumuzu nasıl buluyormuş?

  • Cevap: Şair yurdumuzu güzel buluyormuş.

2) Yurdumuzun yelleri nasıl esermiş?

  • Cevap: Yurdumuzun yelleri keskin esermiş.

3) Çamları nasıl kokarmış?

  • Cevap: Çamları sakız kokarmış.

4) Şair, nerelerden su içmiş?

  • Cevap: Şair kaynaklardan su içmiş.

5) Şen türküleri kim söylermiş?

  • Cevap: Şen türküleri kuşlar söylermiş.

6) Şair, nerelerde uyumuş?

  • Cevap: Şair yurdunun gölgelerinde uyumuş.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Sayfa 102 Cevabı

b. Aşağıdakilerden hangisi okuduğumuz şiirin konusu olabilir? İlgili kutucuğu işaretleyip nedenini yazalım.

  • Cevap:

Yurt sevgisi çünkü: Yurt sevgisi çünkü yurdumuzun güzelliklerinden bahsediyor.
Vatan hasreti çünkü:

c. Okuduğumuz şiire uygun, farklı bir başlık yazalım.

  • Cevap: Güzel Yurdum.

ç. Fotoğraflardaki yerlerin adlarını yazalım. Bu yerlerin bulunduğu illeri sınıfımızdaki haritada gösterelim.

  • Cevap:

5. ETKİNLİK 

Okuduğumuz şiirde geçen aşağıdaki altı çizili kelimelerin hangi anlamda kullanıldığını belirleyelim. İlgili kutucukları işaretleyelim.

  • Cevap:

6. ETKİNLİK 

Gördüğümüz tarihî güzelliklerden birini sınıf arkadaşlarımıza tanıtalım.

Konuşurken aşağıdaki kurallara dikkat edelim:
• Dinleyicilerle göz teması kuralım.
• Arkadaşlarımızı sözlerini kesmeden sabırla dinleyelim.
• Konu dışına çıkmamaya özen gösterelim.

  • Cevap:

PAMUKKALE ➢ DENİZLİ

Hierapolis Antik Kenti ile birlikte aynı bölge içerisinde yer alan Pamukkale, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi ve doğal güzelliklerimizden. Ülkemizin en tanınmış doğal güzelliklerinden biri olan Pamukkale Travertenleri ile Antik Havuz, kaynak sularının kirecinden oluşan yüksek bir tepede yer alıyor. Onlarca kilometre öteden bile kendini gösteren bembeyaz Pamukkale, Denizli’de.

7. ETKİNLİK 

Yurdumuzla ilgili hislerimizi anlatan üç dörtlükten oluşan bir şiir yazalım. Şiirimize uygun bir başlık belirlemeyi unutmayalım.

  • Cevap:

VATAN SEVGİSİ

Her mücadele Türk’ü güçlendirir,
Her destan Türk’ü söyler,
Anadolu’da savaş böyle biter,
Vatan sevgisi bitmez gönülde.

Ezanlar okunurken bu vatanda,
Kimler bu vatana göz dikmedi,
Düşman dersen Türk’e gücü yetmedi,
Vatan sevgisi bitmez gönülde.

Beşer onar geldiler vatana,
Saldırdılar dört bir yandan etrafa,
Yine de Türk vazgeçmedi ama;
Vatan sevgisi bitmez gönülde.

8. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruların cevaplarını söyleyelim. 

• Yaşadığınız ilde hangi doğal ve tarihî güzellikler bulunuyor?

  • Cevap: Ben İstanbul’da yaşıyorum.

İstanbul’un Tarihi Güzellikleri 

Kız Kulesi
Çinili Köşk
Yere Batan Sarnıcı
Topkapı Sarayı
Ayasofya
Dolmabahçe Sarayı
Rumeli Hisarı
Gülhane Parkı
Haydarpaşa Garı
Yedikule Zindanları
Galata Kulesi

İstanbul’un Doğal Güzellikleri 

İstanbul Boğazı
Belgrad Ormanı
Çamlıca
Büyükada
Polonezköy
Beykoz Kaymakdonduran Ormanı
Aydos Ormanı

• Bu doğal ve tarihî güzellikler yaşadığınız yere neler kazandırıyor?

  • Cevap: Bu tarihi ve doğal güzellikler yaşadığım şehri güzelleştiriyor. İstanbul’a daha çok turist gelmesini sağlıyor. Ekonomik açıdan hem yaşadığım ile hem de Türkiye’ye katkı sağlıyor.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Gizem Yayıncılık Milli Kültürümüz Sayfa 100-101-102-103-104 Yurt Türküsü Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver
1
happy
1
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!