Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Tarih Meb Yayınları (MESEM)

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 (MESEM)

“9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 Meb Yayınları (MESEM)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları Sayfa 173 (MESEM)

Osmanlı-Venedik ilişkileri

Venedik, o dönemde Akdeniz’in ticari ve askerî yönden güçlü devletlerinden biridir. Kutsal İttifak’ta Osmanlı Devleti’ne karşı savaşan Venedik, Karlofça Antlaşması’yla Mora’ya ve bazı Ege adalarına sahip olmuştur. Ancak Osmanlı ile Venedik arasında Karlofça Antlaşmasıyla başlayan barış dönemi uzun sürmemiştir. Prut Antlaşması ile elde edilen başarı Osmanlı Devleti’nin tekrar fetihçi politikalara dönmesini sağlamıştır.

Osmanlı-Avusturya İlişkileri
Venedikliler, Akdeniz’de korsan gemileriyle Osmanlı ticaret gemilerine zarar vermiş ve OsmanlIı Devleti’ne isyan eden Karadağ asilerini teşvik ederek himayalerine almıştır. Venedik baskısından bıkan Mora halkı da Osmanlı Devleti’nden yardım istemiştir. Bu gelişmeler üzerine Osmanlı Devleti Venedik’e savaş ilan etmiştir (1714). Yapılan savaşlar sonucunda Mora Yarımadası Venedik’ten geri alınmıştır (1715).

Osmanlı-Venedik savaşı devam ederken gelişmelerden endişe duyan Avusturya, Venedik ile ittifak yaparak savaşa dâhil olmuştur. Beklenmedik bir anda ikinci cephenin açılmasıyla yıpranan Osmanlı kuvvetleri Avusturya karşısında Petervaradin’de ağır bir yenilgiye uğramıştır. Sadrazam Damat Ali Paşa’nın da şehit olduğu bu çarpışmalar sonucunda Orta Avrupa’nın merkezi konumundaki Belgrad, Avusturya’nın eline geçmiştir.

Yirmi beş yıl geçerli olacak bu antlaşmaya göre
* Banat, Küçük Eflâk, Kuzey Sırbistan (Belgrad dâhil) ve Bosna’nın kuzeyinde kalan topraklar Avusturya’ya bırakılmıştır.
* Mora Osmanlı Devleti’nde kalmıştır.
* Bosna Hersek kıyılarındaki bazı yerler Venediklilere verilmiştir.

Kapitülasyonların Sürekli Halı Getirilmesi

Osmanlı kaynaklarında “uhud-ı âtika” ve “imtiyaz-ı mahsusa” adlarıyla anılan kapitülasyonlar (ayrıcalık), genellikle Müslüman ülkelerde Hristiyanların ticaret, hukuk ve eğitim alanlanndaki haklarını belirleyen antlaşmaları ifade etmektedir. Fransa’ya ilk kapitülasyonlar 1569 yılında Sultan II. Selim zamanında verilmiştir. Sonraki padişahlar zamanında da kapitülasyonlar yenilenmiştir.

Sultan I. Mahmut zamanında ise Osmanlı Devleti’nin Rusya ve Avusturya ile imzaladığı Belgrad Antlaşmalarına Fransa’nın ara buluculuk yapması üzerine Fransa’ya verilen kapitülasyonlar, hükümdarların ömrüyle sınırlı olmaktan çıkarılmış ve genişletilerek sürekli hâle getirilmiştir (1740).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Tarih Ders Kitabı Sayfa 173 (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!