Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları / 5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Bir Dahiyle Konuşmak Cevapları

5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Bir Dahiyle Konuşmak Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


5. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Kitabı Bir Dahiyle Konuşmak Cevapları

5. Sınıf  Türkçe Ders Kitabı Meb Yayınları 4. Tema Bilim ve Teknoloji Sayfa 118, 119, 120, 121, 122, 123 Bir Dahiyle Konuşmak Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları  

BİR DÂHİYLE KONUŞMAK METNİ

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118 Cevabı

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Bilim insanı olmak ister misiniz? Sebepleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Evet olmak isterdim. Çünkü bilim insanları tarihte hep saygıyla anılan insanlardır. Yaptıklarıyla hem insanlara faydalı olmuşlar hem de insanlık tarihini değiştirmişlerdir. Bu da onların yatıkları için ne kadar kutsal olduğunu göstermektedir.

2. Dünyaya fayda sağlayacak bir buluş yapsaydınız ne yapardınız?

  • Cevap: Dünya üzerinden kötülüğü kaldıracak bir değnek yapmak isterdim. Değnek kimdeyse hayatındaki tüm kötülükleri ortadan kaldırabilirdi o zaman.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı

1. ETKİNLİK

Aşağıda metinde geçen bazı kelimeler verilmiştir. Metinden hareketle bu kelimelerin anlamlarını tahmin ederek yazınız. Daha sonra kelimelerin sözlükteki anlamlarına bakarak tahmin ettiğiniz anlamlarla karşılaştırınız.

  • dâhi: olağanüstü yeteneği ve yaratıcı gücü olan (kimse)
  • imbik:  damıtma işinde kullanılan, damıtmaya yarayan aygıt
  • entelektüel:düşünce sorunlarıyla ilgili
  • teori:bir bilim ya da sanatla ilgili ya da herhangi bir sorunu ilgilendiren ve uygulanmadıkça gerçekleşip gerçekleşemeyeceği, doğru olup olmadığı bilinemeyen düşünülerin, ilkelerin topu
  • kuram: bir bilim ya da sanatla ilgili ya da herhangi bir sorunu ilgilendiren ve uygulanmadıkça gerçekleşip gerçekleşemeyeceği, doğru olup olmadığı bilinemeyen düşünülerin, ilkelerin topu
  • bürokratik: bürokrasiyle ilgili
  • konferans: bilim, sanat, yazın, ekonomi, siyasa vb. gibi alanlarda herhangi bir konuda, alanında uzman birince dinleyicilere bilgi vermek için yapılan uzun, bilgilendirici konuşma türü
  • şöhret: herkesçe bilinme, tanınma, ünlü olma durumu, ün
  • muazzam: çok büyük, çok iri, koskocaman, koskoca
  • tevazu: alçak gönüllülük

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Oktay Sinanoğlu’nun Türkçeye verdiği önemi metindeki hangi kısımlardan anlıyorsunuz?

  • Cevap:   “Türkçe eğitim yapılmazsa bilim olmaz.” sözünü söylemesinden.

2. Oktay Sinanoğlu niçin “Yale’de Bir Harika Türk”, “Altın Çocuk”, “Bilimin Harika Çocuğu” gibi isimlerle dünyaya tanıtılıyor olabilir?

  • Cevap:  Ürettiği teoriler, çözdüğü kuramlarla çığır açmış birisi. 1962 yılında, henüz 26 yaşındayken -bürokratik işlemler iki yıl sürdüğü için gazetelere 28 yaşında diye geçse de, Yale Üniversitesinde “en genç profesör” unvanını aldığı için.

3. Oktay Sinanoğlu, yaptığı işleri niçin “ben” yerine “biz” diyerek anlatıyor?

  • Cevap:  Geleneklerimizden gelen söylemle, söyleşiler boyunca “ben” yerine “biz” demeyi tercih etmiştir.

4. Metne göre Oktay Sinanoğlu pek çok bilim insanını Nobel’e aday göstererek onların ödül almalarını sağlamıştır. Ancak kendisi “Kaç kere Nobel’e aday gösterildik, belgelerini yolla diyorlar, iki sandık dolusu belge, üşeniyorum, yollamıyorum!” diyerek ödül almayı önemsemiyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

  • Cevap: O kadar yoğundur ki, Nobel alması için gerekli belgeleri bile hazırlayamıyor. Ondan dolayı bence çok mütevazi bir insan. Bu bakımdan saygıyı hak etmektedir.

5. Siz de yenilikler ortaya koyan büyük bir bilim insanı olmak istiyor musunuz? Eğer istiyorsanız bu durumda ülkeniz için neler yapardınız?

  • Cevap: Evet isterdim. Ülkemi için büyük buluşlar icatlar yapmak isterdim. Böylece ülkem hem ekonomik alanda hem de diğer alanlarda zenginleşme adımları atabilecektir.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121 Cevabı

3. ETKİNLİK

Aşağıda bazı bilim insanları verilmiştir. Bilime hizmet eden bu insanlardan seçtiğiniz birini tanıtan sunumunuzu yapınız.

  • Cevap:

HALET ÇAMBEL

27 Ağustos 1916’da Berlin’de dünyaya gelen Halet Çambel’in babası Almanya’da askeri ataşelik görevi yapan ve Atatürk’ün yakın arkadaşlarından Hasan Cemil Bey’dir. Annesi de dönemin Berlin Büyükelçisi İbrahim Hakkı Paşa’nın kızı Remziye Hanım’dır.

1948-199 yıllarında, Karatepe’deki çalışmaların yanı sıra Fransız Arkeoloji Enstitüsü’yle birlikte Yazılıkaya/Midas şehri kazısını yürüttü.

1960 İhtilali’nden sonra 147’ler listesinde yer alarak üniversiteden ihraç edildi. Eşiyle birlikte Karatepe’de çalışmalara devam eden Halet Çambel, 1962-1963’te Almanya’da Saarbrücken Üniversitesi’nde konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. Türkiye’ye döndükten sonra İstanbul Üniversitesi’ndeki görevine döndü ve Prehistorya kürsüsünü kurdu.

4. ETKİNLİK

Yukarıdaki metinden yararlanarak bir bilim adamının kendi dilini geliştirmek için neler yapabileceği ile ilgili görüşlerinizi yazınız.

  • Cevap:
  • Öncelikle söyleşilerini röportajlarını kendi dili ile yapmalıdır.
  • Kendi dilinde kitaplar basmalıdır.
  • Kendi dili üzerine bilinçlendirme programlarına katılmalıdır.
  • Diline sahip çıkmalı ve onu korumalıdır.

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevabı

5. ETKİNLİK

a) Aşağıda bazı bilgisayar terimlerinin yabancı dildeki karşılıkları ile Türkçeleri verilmiştir. Bu bilgisayar terimlerinin Türkçe karşılıklarının nasıl türetildiğini arkadaşlarınızla tartışınız. Tartışma sırasında yabancı sözcükler yerine Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.

b) Aşağıda verilen teknolojik aletlere görevlerinden hareketle Türkçe isimler bulunuz. Bulduğunuz isimleri görselin altına yazınız. Sizce verdiğiniz isimler uygun oldu mu? Tartışınız. Tartışma sırasında yabancı sözcükler yerine Türkçelerini kullanmaya özen gösteriniz.

  • Modem: Aracı
  • Adaptör: Güç toplayıcı
  • Tablet: bilgisayarcık
  • Klavye: tuşluk
  • Navigasyon: yer bildirici
  • Joystick: el kumandası

5. Sınıf Meb Yayınları Ortaokul Türkçe Ders Kitabı Sayfa 123 Cevabı

6. ETKİNLİK

1. Mehmet’in ödevine yardımcı olmak için forumda boş bırakılan kısmı doldurunuz. Baş kısma fotoğrafınızı yapıştırabilir veya kendi resminizi çizebilirsiniz.

  • Cevap:  Bu kısıma isterseniz kendi fotonuzu koyun ve ardından kendinizle ilgili kısa bir kaç tanıtıcı bilgi verin.

2. Özcan’ın Mehmet’e “Bye Bye Türkçe” adlı kitabı önermesinin sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Çünkü bu kitap Türkçe’nin korunması ve dilimizin önemi üzerine yazılmış önemli bir eserdir de ondan.

3. Damla “gov” ve “edu” uzantılı sitelerin güvenilir bilgiler içerdiğini söylüyor. Bu İnternet uzantıları niçin güvenilir bilgiler içeriyor olabilir?

  • Cevap: Çünkü devletin resmi internet sayfalarıdır. Buradaki bilgiler doğru bilgilerdir.

1
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
6
angry


Sponsorlu Bağlantılar

86 Yorumlar

  1. çok guzel artık her ödevi buradan yapacam

  2. ÇOK GÜZEL ARTIK HER ÖDEVİ BURDAN YAPACAĞIM

  3. ÇOK GÜZEL ARTIK HER ÖDEVİ BURDAN YAPACAĞIM

  4. güzel burdan kopya çekerim artık

  5. Çok teşekkür ederim çok güzel artık her ödevi burdan yapıcam

  6. Bu Google amca çok biliyor ya her şeyin cevabını veriyor hiç yorulmuyor bıkmıyor maşallah :)))

  7. Artık ödevlerimi bu sayfadan yapıcam

  8. Evet güzel olmasına güzel ama bizim öğretmen bizim ya aileden ya da internetden yaptığımızı biliyor!!??
    Bu nasıl bir şansızlıktır yaaaaaa!!??
    Neyse ama yinede güzel??
    Yapanın ellerine sağlık??
    Çocukları çok düşünmüşler!!!??

  9. iremsu 5c alide altun soyadı

  10. mükemmel bir şey bu tıpkı kopya süper ama bence birazda akılldan çözelim size tavsiyem bence kopya çekmeyin kafadan yapın bu işleri

  11. Merhabalar bu eğitim alanı sizin ödev yapma nız için değil burası öğretmenlerin sitesi ödev kontrol etmek için. Lütfen bir daha bakmayın bu arada ben öğretmenim

  12. Süper ya hepside yani demek istediğim çok güzel bayıldım hoca burdan baktımdan şüpe duymadı zaten ben çalışkanım aferin dedi ve sözlü notuma 100 verdi inanmıyorum rüya gibi

  13. süper ya hep burdan bakıyorum

  14. artık buradan bakarım ödevleri.

  15. bu site çok güzel ama öğretmen diğer sınıflardaki öğrencilerin internetten yaptığını biliyor ve internetten yapmayın diyor

  16. abi bir yerde 199 yazıyo orası 1999 mu?

  17. 3. etkinlik halet çembel 2. pargrafın başı.

  18. bu site çok güzel bir daha hep bu siteden kopya çekicem.

  19. Çok çok çok çok güzel

  20. 3. Etkinliği Cahit ARF yapaydın iyiydi ama yinede elinize sağlık.

  21. 3.etkinliği jale inan ile olsaydı iyiyi elinize sağlık

  22. Kızlar asker olamaz mı?

    çok güzeeel artık bütün ödevlerimi burdan yapıyorum

  23. Çok işime yaradı bu siteyi tavsiye ederim çok güzel

  24. Gerçekten bayıldım

  25. Hayatımı kurtardı bu site

  26. Bayıldım süper çok sağolun

  27. teoriylen kuram niye aynıı ??????????????????????????????????????????

  28. süper beyler

  29. ?????? Harrika bayıldım Muhteşem ama sadece kontrol etmek için

    UNUTMAYIN !!!!!! NO KOPYA

  30. Öğretmen öğrenirse dıııııııt………..?

  31. inşallah hepsi doğrudur D:

  32. Çok güzel anlamadığımı buraya baktım

  33. Mustafa metın

    odevım vardı burdan baktım

  34. Akıllı olan bu siteye bakmaz
    Ben türkiye 1.si oldum
    Alın Buda size ******

  35. 199 DEĞİL 1999 ARKADAŞLAR YANLIŞ YAZMIŞIM SORUN OLMAZ DEĞİL,Mİ???

  36. Bazı hatalar için özür dilerim…

  37. Bence hepiniz birden küfür etmetin ya!?!!!?

  38. Bizim Hoca internetden yaptığımızı öğrenince bizim ************** yapıyo ama hala bakıyom

  39. Çok guzel tavsiye ederim

  40. Çok güzel kopya sitesi tşk tşk ederim eden. ?…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir