Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Biyografiler

Fazlı Necip Edebi Kişiliği

Fazlı Necip Edebi Kişiliği

Fazlı Necip Edebi Yönü

Fazlı Necip Sanatçı Yönü

Selânik Duyûn-ı Umumiye İdaresi sandık emini Abdurrahman Nafiz Bey’in oğlu olup annesini küçük yaşta kaybeden Fazlı Necip; sıbyan mektebi, ardından rüştiyede okur, özel hocalardan dersler alır, Fransızca öğrenir ve 1877 senesinde Selanik Bidayet Mahkemesi’nin ceza dairesinde bir yıl staj yapar. Bir yıl sonra bir avukatın yanında çalışmaya başlar fakat daha sonra yönünü basın hayatına çevirir ve 1883 ‘te arkadaşları ile beraber çıkardıkları ‘Gonca-i Edeb’ dergisinde çeviri ve telif yazılarını yayımlar.

Fazlı Necip; İstanbul ve İzmir gazetelerine ‘Selanik Mektupları’adı altında bir kısmı imzasız olan çeşitli yazılar gönderir. O yıllarda ‘Victor Hugo’ adlı kitabı üzerine Beşir Fuad ile mektuplaşan yazar, Beşir Fuad’ın etkisiyle yazılarını fen alanında yoğunlaştırır ve bu alanda çeviriler yapar, makaleler yazar.

1909 yılına kadar başyazarlığını yapacağı Asır gazetesini, 1895’te babasıyla beraber Selanik’te çıkarır. Bu gazete 26 Temmuz1908’den sonra Yeni Asır adını almıştır. Fazlı Necip romanlarının çoğunu bu gazetede tefrika eder. 1909 yılında Matbuat-ı Dâhiliye müdürü olur ve bu görevde üç yıl kaldıktan sonra görevden alınır ve 1912 yılında Bekirağa bölüğünde hapsedilenler arasına gönderilir.

İbrahim Alaeddin Gövsa, bu bilgilerden farklı olarak Türk Meşhurları Ansiklopedisi’nde Fazlı Necip’in Asır gazetesini 1896 da kurduğunu ve Matbuat müdürlüğünden alınmadığını, üç yıl görev yaptıktan sonra emekliye ayrıldığını belirtir.“1896 da Asır gazetesini kurarak 1909’a kadar idare etti. O tarihte Matbuat müdürü oldu ve üç yıl sonra emekliye ayrıldı.”(s.132-133)

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!