Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Deyimler

İfadesini Almak Deyiminin Anlamı, Hikayesi, Öyküsü, Açıklaması Kısaca

İfadesini Almak Deyiminin Anlamı, Hikayesi, Öyküsü, Açıklaması Kısaca

 Eskiden mahkeme işlerine ‘kadı’lar bakarmış. Bu kadılardan bir tanesi, pek bir rüşvetçi imiş. Rüşveti aldı mı akı kara, karayı ak eder ve haksızı haklı çıkarırmış.

Birgün, bir dava sırasında, haksız ve suçlu olan kişi  cezaya çarptırılacakken:”Aman kadı efendi!” demiş. “Benim tam yüz tane silahım var. Müsaade buyurursanız yarın onları getireyim de, hükmünüzü ondan sonra verin.”

Çakal  kadı işi anlamış.

“Olur olur! Hay hay! Getir bakalım şahitlerini. Din­leyelim ve hükmümüzü ona göre verelim.”

O şuçlu ve haksız kişi, daha gün akşama kavuşma­dan bir tepsi baklava hazırlatmış. Her bir baklava dili­minin altına da bir altın koymuş. Böylece yüz altını bir tepsi ile birlikte kadının evine göndermiş.

Kapı çalındığında, mahkeme işlerine yardımcılık eden mübaşir de kadının evindeymiş. Kapıyı açıp tepsi­yi almış. Elinde bir tepsi leziz baklava ile merdivenler­den yukarıya doğru çıkarken canı çekmiş ve bir dilim baklavayı ağzına atıvermiş. Tabi dilimin altındaki altın lirayı da görüp cebe indirmiş. Baklava midede, altın li­ra cepte kadının yanma varıp, tepsiyi vermiş.

Ertesi gün, rüşveti alan kadı haksız adama: “Efendi!” demiş “Senin şahitleri dinledim. Sen hak­lısın. Ancak şahitlerin yüz tane olduklarını söylemiştin. Bana doksan dokuz tanesi geldi!”

Rüşvetçi ne diyeceğini bilemez bir hâlde iken müba­şir lafa atlamış:

“Efendi hazretleri o şahitlerden bir tanesi pek bir zayıf idi. Ben merdivende ifadesini aldım gönderdim. Siz merak buyurmayın!”

*********

Bu deyim, “Hesap sormak, hakkından gelmek, had­dini bildirmek..” gibi mânâlarda kullanılır.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!