Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Türküler

Usta İle Çırak Türküsünün Hikayesi Sözleri Notaları

Usta İle Çırak Türküsünün Hikayesi Sözleri Notaları

Usta İle Çırak Türküsünün Hikayesi 

Yöresi: Şanlıurfa

Aşk, sevgi, ayrılık, gurbet üzerine türküler yakıldığı gibi ülkenin yaşantısı ve sorunları ile de “sosyal içerikli” diyebileceğimiz türküler söylenmiştir. Ozanlar, bestekârlar çoğu zaman halkın gözü kulağı dili olmuştur. Halkın ortak soranlarım dizeleriyle dile getirmiştir. İşte “Usta ile çırak ” türküsü de son çeyrek yüzyılda ülkemizde yaşanan sıkıntıların ve bunun müsebbiplerinin dile getirildiği bir türküdür.

Anadolu insanı yüzyıllarca Şeyh Edebali, Ahmet Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaşi Veli’nin söylemlerinde dile getirdiği “sevgi ve hoşgörü” ile yaşamışlardır. Ülkeyi yöneten insanlar da bu hususları kendilerine şiar edinmiştir.

Son yüzyılda Anadolu toplumu, sosyolojik, yapısı ve kültürel özellikleri gereği Sosyâl yaşantısında hep inatlaşma ve zıtlaşmadan yana hayat tarzını seçmiştir. Bu inatlaşma ve zıtlaşmanın “en önemli sebeplerinden biri ülkeyi idare eden insanların yanlış tutumları, siyasi hesapları uğruna halkı yanlış yönlendirmeleridir. Hele son çeyrek yüzyılda sevgi ve hoşgörüden yoksun ve “her şeyi, ben bilirim”, zihniyet, halka çok ızdırap çektirmiştir. Ülkede kardeş kardeşi vurmuş, talanlar, soygunlar yaşanmıştır. Halk, idarecilerin şahsi ihtirasları, egosunun baskısı altında yaşamıştır.

Son çeyrek yüzyılda ‘söz sahibi olan siyasiler hep kendi icraatlarının doğruluğundan ve güzelliğinden bahseder olmuşlardır. Halkın ne kendi kendine güveni, he de kendini idare edenlere güveni kalmamıştır. Basında ve görsel yayınlarda insanlar belirli sözlerin ve belirli görüntülerin tekrarından ve inatlaşmalardan bıkmıştır, “bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar, okumadan alimler, yazmadan katipler ” türemiştir.

İşte icraatlardaki egoizm ve çıkar hesapları, “hep ben iyi bilirim” diyenler ve usta olduklarında ısrar eden insanların ürünü olarak, sosyal yapımız ve kültürel güzelliklerimiz olumsuz yönde etkilenmiştir.

Abdülkadir Algın Hoca, bu olumsuz gelişmelerden, sosyal ve kültürel erozyondan oldukça etkilenmiştir. Bunların hep usta ve çıraklardan kaynaklandığı düşüncesindedir. Bu nedenle son yıllardaki ülkemizin genel durumunu ve soranları “Usta ile çırak” türküsünde özetlemiştir.

Usta İle Çırak Türküsünün Sözleri 

Akıl pazar can pazar

Sonradan görmüş azar

Her işin ehli kârı

Acemi okuryazar

Çal çal ince havadan

Gülmedik ağlamaktan

Şu millet neler çekti

Usta ile çıraktan

Usta denen çıraktan

************

Bir usta üç beş usta

Selamlar eşe dosta

Öyle bir zamandayız

Cümbür cemaat hasta

Çal çal ince havadan

Gülmedik ağlamaktan

Şu millet neler çekti

Usta ile çıraktan

Usta denen çıraktan

Usta İle Çırak Türküsünün Notaları

Usta İle Çırak Türküsü Notası

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!