Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 120

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 120

e. Toprak ve Mineraller

Toprak, uzun bir zaman içinde yeryüzünün kabuk kısmını oluşturan kayaçların su, rüzgâr, sıcaklık değişimleri vb. faktörler sonucu parçalanmasıyla oluşur. Toprak, yeryüzünü ince bir tabaka hâlinde kaplayan, kayaların ve organik maddelerin değişik ayrışma ürünlerinin karışımından meydana gelen bir varlıktır. Toprak, içerdiği canlı varlıklarla bir bütün oluşturur.
Canlılar toprağın yapı ve bileşiminden etkilenirken bir yandan da toprak yapısını ve oluşumunu etkiler. Örneğin mikroorganizmalar organik maddelerin parçalanmasını, solucanlar açtıkları kanallarla toprağın hava almasını, köstebek gibi hayvanlar açtıkları tünellerle toprağın karıştırılmasını sağlar.

Toprak, bitkiler için tutunma yüzeyi, su ve besin kaynağıdır. Birçok mikroorganizma için yaşama ortamıdır. Hayvanlar da dolaylı olarak ya da doğrudan toprağa bağlıdır. Toprağın fiziksel yapısı ve mineral bileşimi, bitkilerin ve onlar üzerinden beslenen hayvanların yayılışını etkiler. Toprağın yapısı, bir bitki için oldukça önemlidir. Çünkü bildiğiniz gibi bitkiler için inorganik maddelerin kaynağı topraktır. Bu nedenle mineraller ve organik maddeler açısından toprağın zengin olduğu bölgelerde bitki örtüsü gürdür. Görsel 3.8’de verilen humuslu topraklar tarıma elverişlidir. Kayalık ya da toprağın killi veya aşırı tuzlu olduğu arazilerde ise bitki gelişimi olumsuz etkilenir. Diğer taraftan bitki örtüsünün tahrip edildiği alanlarda toprağın üst yüzeyi erozyonla aşınır ve verimli toprak örtüsü kaybolur.

II. Biyotik Faktörler

Beslenme, barınak, korunma, üreme gibi gereksinimleri için bütün organizmalar doğrudan ya da dolaylı olarak başka canlılara bağlıdır. Ekosistemin canlı bileşenleri biyotik faktörler olarak adlandırılır.

Ekosistemlerin yapı ve fonksiyonları üzerinde her bir canlının bir rolü bulunmaktadır. Bir türün kendi çevresindeki biyotik ve abiyotik kaynakları kullanması ile ilgili durumuna o türün ekolojik nişi denir. Canlıları ekolojik nişlerine göre üreticiler, tüketiciler ve ayrıştırıcılar olarak üç ana gruba ayırabiliriz. Eko- sisteme giren enerji, üreticiler tarafından sentezlenen besin maddelerinin yapısında depolanır ve beslenme yoluyla tüketici canlılara geçer. Üretici ve tüketici canlıların atıkları veya ölümleri ile ortaya çıkan organik maddeler ayrıştırıcılar tarafından parçalanarak inorganik maddelere dönüştürülür. Böylelikle bu inorganik maddeler yeniden biyotik faktörlerin kullanımına hazır hâle gelir.

Gezelim, Görelim ve Öğrenelim

Öğretmeninizin rehberliğinde çevrenizdeki göl ya da akarsu kenarı, orman vb. doğal bir alana bir gezi düzenleyiniz. Gezi öncesinde, gideceğiniz alanın coğrafi konumu, bulunduğu bölgenin iklimi, yüksekliği vb. özellikleri hakkında bilgi toplayınız. Ekosistemin ve bu ekosistemi oluşturan varlıkların fotoğraflarını çekiniz. Gözlemleyebildiğiniz tüm abiyotik ve biyotik faktörleri listeleyiniz. Gözlemlediğiniz canlılardan birini seçerek bu canlının çevreye uyumunu, beslenme şeklini ve enerji döngüsündeki yerini belirleyiniz. İncelediğiniz alanla ilgili tüm verileri bir rapor hâlinde düzenleyiniz. Hazırladığınız rapor ve çektiğiniz fotoğraflarla bir pano hazırlayarak edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Gezi Alanı: Yeşilvadi Gölü

  • Coğrafi Konumu: Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Aşkale ilçesindedir.
  • İklimi: Karasal iklim etkisi altındadır.
  • Yükseklik: 1200 m

Abiyotik Faktörler:

  • Toprak tipi
  • Su kalitesi
  • Hava sıcaklığı
  • Işık yoğunluğu

Biyotik Faktörler:

  • Söğüt ağaçları
  • Yaban ördekleri
  • Böcek türleri
  • Tatlı su balıkları

Seçilen Canlı: Yaban ördeği

  • Çevreye Uyum: Ördekler, yüzme yetenekleri sayesinde su içinde rahatça hareket ederler.
  • Beslenme Şekli: Omurgasız hayvanlar, sucul bitkiler ve bazen küçük balıklarla beslenirler.
  • Enerji Döngüsündeki Yeri: Tüketici olarak ekosistemde enerjiyi omurgasızlardan alıp yırtıcılara transfer ederler.

Rapor: Yeşilvadi Gölü, zengin bir biyoçeşitliliğe ev sahipliği yapar. Abiyotik ve biyotik faktörlerin etkileşimi, bu ekosistemin dengede kalmasını sağlar. Yaban ördeği, bu ekosistemin önemli bir parçasıdır ve enerji döngüsünde önemli bir role sahiptir.

Pano: Yeşilvadi Gölü’nün fotoğrafları, raporumuz ve yaban ördeğinin enerji döngüsündeki yeri grafikle gösterilmiştir.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!