Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 132

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 132

C. Azot Döngüsü

Azot, canlılar için temel elementlerdendir. Amino asitlerin ve organik bazların yapısında azot bulunur. Dolayısıyla tüm proteinlerin, enzimlerin, nükleik asitlerin ve bazı hormonların sentezi için azot gereklidir.

Dünya atmosferinin yaklaşık %78’i azot elementinden oluşur. Atmosferde azot gaz (N2) hâldedir. Ancak bitkiler ve hayvanlar azot gazını doğrudan atmosferden alıp organik bileşiklerin sentezinde kullanamaz. Bitkilerin büyük bir çoğunluğu, toprakta amonyum (NH+) ya da nitrat (NO-) tuzları hâlindeki azotu alarak amino asit sentezinde kullanır. Bitkilerin azotu alabilmesi için atmosferik azotun toprakta bu bileşikler hâlinde tutulması gerekir. Hayvansal organizmalar ise azotu beslenme yoluyla bitkilerden ve diğer hayvanlardan karşılar.

Azotun canlılar tarafından alınmasında ve canlıların yapısındaki azotun tekrar madde döngüsüne girebilmesinde rol oynayan bazı olaylar şunlardır:

Azotun tespiti: Canlılar tarafından azotun kullanılabilir azotlu bileşiklere dönüştürülmesine azotun tespiti (azot fiksasyonu) denir.

Prokaryotlar, azot döngüsünde çok önemli bir role sahiptir. Biyolojik olarak (biyotik) azot tespiti, simbiyotik bazı bakteriler ve siyano- bakteriler tarafından gerçekleştirilir. Görsel 3.14’te görüldüğü gibi baklagillerin köklerinde yaşayan ve azot bağlayan bakteriler (Rhizobium), havanın serbest azotunu ortak yaşadığı bitkinin kullanımına sunar. Siyano- bakteriler ise serbest yaşar ve atmosferdeki azotu tespit edebilir.

Azotun tespiti fiziksel yollarla da (abiyotik) gerçekleşebilir. Atmosferdeki azot gazı, şimşek ve yıldırım gibi fiziksel olayların sağladığı enerji ile amonyağa (NH3) ve nitrata (NO-) dönüşür. Daha sonra bu maddeler, yağmur sularının içinde çözünmüş olarak toprağa karışır.

Azotun canlıların yapısına katılması: Fotosentetik canlılar tarafından nitrat tuzları hâlinde alınan azot; protein, enzim gibi organik bileşiklerin sentezinde kullanılır. Besin zinciri yoluyla bitkilerden otçul- lara ve otçullardan da onlarla beslenen etçillere geçer.

Ayrıştıncılann faaliyeti: Bitki ve hayvanların vücudunda bağlı kalan azot, bunların ölümlerinden sonra toprak ve suda bulunan ayrıştırıcı bakteri ve mantarların faaliyetleri ile amonyağa dönüştürülür. Bir yandan da hayvanların boşaltım atığı olan amonyak, üre gibi azotlu maddeler de doğaya verilir. Topraktaki amonyak, kemosentetik bakteriler tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır.

Nitrifikasyon: Mikroorganizmalar amonyağı önce nitrite, daha sonra da nitrata dönüştürür. Amonyaktan nitrat tuzlarının oluşmasını sağlayan bu sürece nitrifikasyon adı verilir.

Denitrifikasyon: Toprakta bulunan denitrifikasyon bakterileri de nitrit ya da nitratı tekrar atmosferin serbest azotuna dönüştürür. Bu olay denitrifikasyon olarak adlandırılır. Denitrifikasyon sayesinde atmosferdeki azot dengede tutulur.

Nitrifikasyon ve denitrifikasyonda rol alan mikroorganizmalar, bakteriler ve kemosentetik bakterilerdir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 132 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!