Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 134

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 134

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını altlarındaki noktalı yerlere yazınız.

1. Bir göl ve bir orman ekosistemini içerdiği abiyotik ve biyotik faktörler bakımından örnekler vererek karşılaştırınız.

  • Cevap: Bir göl ekosisteminde abiyotik faktörlere örnekler: Güneş ışığı, su, mineraller, sıcaklık, suyun pH’si, iklim Bir göl ekosisteminde biyotik faktörlere örnekler: Üreticiler (sucul bitkiler vb.), tüketiciler (balık, kurbağa, sucul omurgasız türleri vb.), ayrıştırıcılar (sudaki saprotrof mikroorganizmalar vb.) Bir orman ekosisteminde abiyotik faktörlere örnekler: Güneş ışığı, su, toprak, mineraller, sıcaklık, pH, iklim Bir orman ekosisteminde biyotik faktörlere örnekler: Üreticiler (ağaç, otsu bitki türleri vb.), tüketiciler (tavşan, tilki, sincap, kuş, solucan, böcek türleri vb.), kurbağa, sucul omurgasız türleri vb.), ayrıştırıcılar (topraktaki saprotrof mikroorganizmalar, mantarlar vb.)

2. Aşağıdaki tabloda verilen kavramlara yönelik örneklerinizi tablodaki ilgili yerlere yazınız.

  • Cevap:

3. Bir ekosistemdeki üretici canlıların rolünü örnek vererek açıklayınız.

  • Cevap: Üreticiler, besin maddelerinin üretilmesi ve atmosferdeki oksijen ile karbondioksit dengesinin korunması bakımından oldukça önemlidir. Ayrıca bitkiler, toprağın üst kısmını tutarak erozyonu önlemede de etkilidir (Öğrencilerden gelen farklı örnekler değerlendirilir.).

4. Ayrıştırıcı canlıların madde döngülerindeki rolü nedir?

  • Cevap: Ayrıştırıcı canlılar, organik maddeleri inorganik hâle getirerek yeniden üreticilerin kullanımına sunar ve böylece ekosistemde madde döngüsüne katkıda bulunur.

5. Bir göle aşırı derecede azotlu ve fosforlu maddelerin karışması, göldeki birçok balığın ölümüne yol açmıştır. Bu olayın nasıl gerçekleştiğini kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Göldeki azotlu ve fosforlu maddelerin aşırı artması, alg miktarının fazla artış göstermesine (ötrofikasyon) neden olur. Ötrofikasyon sonucunda bu canlılar hızla çoğalır ve suyun yüzeyini kaplar. Bu canlılar öldüğünde bakteriler bunları ayrıştırmak için çok fazla oksijen harcar. Bu da dip kısımlarda oksijen oranının azalmasına ve buna bağlı olarak suda yaşayan hayvanların azalmasına neden olur.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 134 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
8
clap
7
love
6
unlike
2
angry
1
happy
1
confused
1
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!