Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 140

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 140 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 140

C. Toprak Kirliliği

İnsan ve diğer pek çok canlı, toprağa bağlı bir yaşam sürer. Görsel 3.20’de gördüğünüz gibi bitkiler toprakta büyür ve gelişir. Üzerinde yaşadığımız topraktan besinlerimizin büyük kısmını elde ederiz. Toprak, bünyesinde bitkileri ve daha pek çok canlıyı barındıran doğal bir kaynaktır. İnsanlığın geleceği, toprağı nasıl kullandığına bağlıdır. Peki, toprağın kirlenmesi; insanı ve diğer canlıları nasıl etkiler?

Toprak, yerine konulamayan, üretilmesi olanaksız doğal kaynakların başında gelmektedir. Toprağın özelliklerini bozan, içinde yaşayan canlılar ve insan için olumsuz etkileri bulunan her türlü madde toprak kirliliğine neden olur.

Toprak kirliliğine neden olan etmenlerin başında tarım ilaçları gelmektedir. Tarım ilaçları, topraktaki biyolojik dengeyi bozar, sebze ve meyvelerde kalıntı bırakarak bunlarla beslenen insan veya diğer canlıların hayatını tehdit eder. Bunun yanı sıra tarımda kullanılan gübrelerin de aşırı dozlarda ve uygun olmayan topraklarda kullanımı toprağın yapısını bozar.
Büyük şehirlerin civarındaki endüstri atıklarının toprağa karışması da toprak kirliliğinin nedenleri arasındadır. Ayrıca yerleşim yerlerine yakın alanlardaki çöpler, zamanla zararlı organizmaların ürediği, insan sağlığını tehdit eden ortamlar oluşturmaktadır.

Görsel 3.21’de gördüğünüz gibi uygun şekilde depolanmamış çöplüklerde ayrıştırıcı mikroorganizmaların faaliyeti ile metan gazı birikir. Buralarda biriken metan gazı, patlamalara sebep olmaktadır. Tüm bunların yanı sıra hava ve suyu kirleten maddeler de toprak kirliliğine neden olur. Örneğin atmosferdeki kirlilikten oluşan asit yağmurları toprağa düşerek toprağın asitleşmesine neden olmaktadır. Yukarıda sayılan tüm bu nedenlerle kirlenen toprağın rengi ve bileşimi değişir, verimi düşer.

Toprak kirliliği, toprakta yaşayan mikroorganizma ve hayvanların yaşamlarını tehdit etmenin yanı sıra insan sağlığını da olumsuz etkiler. Meyve ve sebzelerdeki bu zararlı kimyasal kalıntılar, besin zinciri yoluyla insan ve hayvanların vücutlarına geçer. Bu kimyasallar zehirlenmelere, alerjilere, karaciğer bozukluklarına neden olur.

Uygun şekilde depolanmamış çöpler; zararlı mikroorganizmaların ve bağırsak solucanı, tenya gibi bağırsak parazitlerinin kistleri ile karasineklerin yumurta veya larvalarının üreme ortamıdır. Bu zararlılar, insanlarda sarılık, tifo, gıda zehirlenmesi gibi hastalıklara neden olur.

Ç. Radyoaktif Kirlilik

Radyasyon, bazı maddeler tarafından ışınlar ya da dalgalar hâlinde yayılan enerjidir. Radyasyon ve radyoaktif maddeler (doğal ve yapay) çevremizde her an vardır. Radyoaktif maddeler dünyamızın ve evrenimizin tüm kısımlarında bulunur, hatta her insanın vücudu hafif derecede radyoaktiftir. Doğal radyasyon kaynakları, insan katkısı olmaksızın doğada var olan radyasyon kaynaklarıdır. İnsanların maruz kaldığı radyasyonun yaklaşık %85’lik kısmı doğal kaynaklıdır. Güneş ışınları ve yer kürede doğal olarak bulunan radyoaktif elementlerin yaydığı radyasyon doğaldır. Tıbbi, cihazlar, elektronik aletler vb. kaynaklardan yayılan radyasyon ise yapaydır. Radyoaktif element adı verilen uranyum, plutonyum gibi elementlerin atom çekirdeğinin kendiliğinden parçalanarak etrafa yaydığı alfa, beta ve gama ışınları radyoaktif kirliliğe neden olur.

X ışınları ve nükleer reaksiyonlarla radyoaktif maddelerin parçalanması sonucu ortaya çıkan ışınlar, molekülleri iyonlaştırıcı özelliktedir. İyonlaştırıcı radyasyon, moleküllerin yapılarını bozar. Radyasyonun en büyük olumsuz etkisi ise hücrelerin DNA’larında bozulmalara yol açmasıdır. Peki, radyoaktif kirliliğe neden olan bu radyasyonun kaynakları nelerdir?

  • Cevap: Radyoaktif kirliliğin ana kaynakları nükleer enerji santralleri, nükleer silah denemeleri ve tıbbi radyasyon tedavileridir. Ayrıca, madencilik faaliyetleri ve radyoaktif atıkların yanlış depolanması da kirliliğe yol açabilir.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 140 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!