Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 142

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 142

Motorlu araçların sesleri, sirenler, yol ve inşaat makineleri, demir yolu ve hava yolu taşıtları, çok yüksek sesle dinlenen müzik, yüksek sesle konuşan insanlar, araba alarmları, çeşitli ev aletleri gibi ses kaynakları gürültü kirliliğine neden olur. Yoğun trafiğin, endüstrinin olduğu, demir yolları ve havaalanlarına yakın yerlerde yaşayan insanlar gürültü kirliliğinden daha çok etkilenir. Son yıllarda, okyanuslarda da gürültü kirliliğinin tehlikeli boyutlara vardığı anlaşılmıştır. Deniz canlılarının pek çoğu yiyecek, eş, yön ve yol bulmak için sesten faydalanmaktadır. Gemilerden gelen sonar dalgaları, deniz kıyısındaki eğlence mekânlarından gelen yüksek sesler denizlerdeki canlıların davranışlarını da olumsuz etkileyebilir.

Gürültü kirliliği; insan sağlığını, davranışlarını fizyolojik ve psikolojik olarak etkiler. Ses kirliliğinin fizyolojik etkileri arasında geçici ya da sürekli işitme kaybı, yüksek tansiyon, kulak çınlaması, dolaşım ve solunum bozuklukları sayılabilir. Stres, sinir, saldırganlık, uyku bozuklukları, dikkat dağınıklığı ve iş veriminin düşmesi ses kirliliğinin psikolojik etkilerindendir.
E. Asit Yağmurları

Bitkilerin yaşam kaynağı olan yağmurların bitkiye nasıl zararlı hâle gelebileceğini biliyor musunuz? Bu sorunun cevabı asit yağmurlarının oluşumu ve etkilerinde gizlidir. Şekil 3.11’de verilen asit yağmurlarının oluşumuna ait gösterimi dikkatle inceleyiniz.

Kömür ve petrol gibi fosil yakıtların yakılması sonucu atmosferde kükürt dioksit (SO2) ve azot dioksit (NO2) gazları birikir. Volkanik patlamalar gibi doğal olaylar da bir miktar NO2 gazının atmosfere karışmasına neden olur.

Bu gazlar, havadaki su buharıyla birleşince bir kimyasal tepkime meydana gelir. Bu tepkime sonucunda meydana gelen sülfürik asit ve nitrik asit gibi asitler, bulutlardaki su damlacıklarına karışarak yağmur suyunun asitliğinin artmasına neden olur. Çok miktarda kükürt ve azot içeren bu tip yağmurlara asit yağmurları denir. Normal koşullar altında oluşan yağmurların pH değeri 5,6’dır. Bu değerin altında bir değere sahip olan yağmur, asit yağmuru olarak adlandırılmaktadır.

Asit yağmurları ormanların tahrip olmasına, toprakların yapısını bozarak bitkilerin ve toprakta yaşayan mikroorganizmaların ölmesine neden olmaktadır. Ayrıca asit yağmurlarının akarsu ve göllerdeki sulara karışmasıyla bu suların asit oranı artar. Bu durumdan su bitkileri, balıklar ve diğer su canlıları olumsuz etkilenir. Böylece doğadaki denge bozulur ve canlıların yaşamı tehlikeye girer. Toprakta ve suda biyolojik çeşitlilik azalır.

Sadece bitkiler ve diğer canlılar değil, Görsel 3.24’te görüldüğü gibi tarihî eserler ve yapılar da asit yağmurlarından zarar görür. Heykeller ve tarihî binaların yapısında bulunan kalsiyum karbonat (CaCO3), asitler ile tepkimeye girerek bozulmaya uğrar. Bu nedenle asit yağmurları, tarihî eserlerin daha erken dönemlerde yıpranmasına ve yok olmasına neden olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 142 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!