Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 144

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 144

Erozyonun en büyük olumsuz sonucu, oluşumu binlerce yıl alan verimli üst toprak örtüsünün yok olmasıdır. Verimli toprakların azalması sonucunda tarım alanları ve meraların azalması, köyden kente göçün başlıca nedenlerindendir. Bu durum kentlerdeki ekonomik, sosyal ve çevresel sorunları daha da artırmaktadır. Erozyonun bir başka etkisi de barajları toprakla doldurup barajlarımızın kullanım süresini kısaltmasıdır.

H. Doğal Hayat Alanlarının Tahribi

Ekosistemler, bitki ve hayvanlar için doğal hayat alanlarını barındırmaktadır. İnsan da diğer canlılar gibi bulunduğu ekosistemin bir parçasıdır. Ancak artan insan nüfusu, sanayileşme ve gelişen teknoloji ekosistemlerdeki insan etkisinin dengelenmesini engellemektedir. Bunun sonucu olarak da yeryüzün- deki ekosistemlerin neredeyse tamamı, insan faaliyetlerinin tehdidi altında kalmıştır. Sulak alanların kurutulması, aşırı avlanma gibi insan faaliyetlerinin sonucunda yaban hayatının tahrip edilmesi önemli bir çevre sorunudur.

Bitki ve hayvanların yaşamlarını sürdürmek için gereksinim duydukları havanın, suyun ve toprağın kirlenmesi, birçok canlı türünün sayısının azalmasına hatta nesillerinin yok olma tehdidiyle karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Çevre kirliliğinin yanı sıra yaban hayatını tehdit eden, canlıların yaşam alanlarının bozulması ve yok edilmesine neden olan insan kaynaklı başka faktörler de vardır. Tarım alanlarının genişlemesi, özellikle büyük kentlerde ve kıyı bölgelerinde plansız yapılaşma birçok alanın geri dönüşsüz yok olmasına neden olmaktadır. Önemli doğa alanları üzerindeki bir diğer tehdit de yol yapım çalışmalarıdır. Düşünmeden ve plansızca yapılan yol çalışmaları doğal ortamında yaşamaya çalışan yaban hayvanlarını olumsuz etkilemektedir.

Bazı türlerin doğal olarak yaşadıkları ekosistemden başka bir ekosisteme getirilmesi ve burada aşırı çoğalması da Dünya’nın ve ülkemizin sahip olduğu biyolojik çeşitliliğe yönelik bir tehdittir. Örneğin denizlere, akarsulara ve göllere avcılık amacıyla atılan yabancı balık türleri, birçok balık türünün sayısının azalmasına yol açmaktadır.

Doğal hayatı en çok etikleyen faktörlerden biri de doğadaki türlerin aşırı avlanması veya toplanmasıdır. Bilinçsiz ve kaçak avcılık, bazı canlıların ticari amaçlarla toplanması, tüm dünyada ve ülkemizde çok sayıda canlı türünün yok olmasının, birçoğunun da nesillerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasının en büyük nedenlerindendir.

I. Orman Yangınları

Ormanlar, birçok canlı için eşsiz yaşam alanları olmalarının yanı sıra erozyonu, sel ve taşkınları önlemeleri, iklimi dengelemeleri, atmosferdeki karbondioksit gazını tutarak sera etkisini azaltmaları bakımından da çok önemli doğal kaynaklardır. Ayrıca ormanlar, kereste ve kâğıtlık odun üretimi ile de ekonomik fayda sağlayan alanlardır. Ormanları tehdit eden faktörlerin en önemlilerinden biri Görsel 3.26’da gördüğünüz gibi orman yangınlarıdır.

Yıldırım düşmesi, yanardağ patlaması, yüksek sıcaklık gibi doğal nedenlerle veya sigara, tarımsal faaliyetler, ormanda ateş yakma, anız yakma gibi insan kaynaklı nedenlerle çıkan orman yangınları vardır. Ormanların yanması ekolojik olarak birçok zarara sebep olur. Canlıların yaşam alanlarının yok olması, iklim değişikliği ve kuraklık bunlardan başlıcalarıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 144 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!