Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 154

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 154 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 154

Petrol, doğal gaz ve kömür gibi fosil yakıtlar yenilenemeyen doğal kaynaklardır. Bunların yerküredeki kaynakları sınırlıdır ve bu kaynaklar yakın bir gelecekte yok olmaya yüz tutacaktır.

Güneş, su, rüzgâr yenilenebilir doğal kaynaklardır. İnsanlar, ilk çağlardan bugüne kadar doğal kaynaklardan çeşitli şekilde faydalanmışlardır. Örneğin yeryüzündeki su kaynaklarından önceleri beslenme, sulama, içme suyu ve taşıma amaçlı fayda sağlamışlardır. İnsanlar zamanla Görsel 3.35’teki gibi su değirmenleri ve daha sonraları da barajlar sayesinde enerji kaynağı olarak sudan faydalanmaya başlamışlardır. Su yenilenebilir bir kaynaktır ancak suyun hatalı kullanımı, su kirliliği gibi nedenlerle temiz ve sağlıklı su kaynakları azalmaktadır. Aşırı su tüketimi kuraklığa neden olabilir.

Toprak, bitkiler, hayvanlar ve orman yenilenebilir doğal kaynaklardır. Ancak bunlar belirli koşullar altında ve bir zaman sürecinde yenilenebilir.

Görsel 3.36’daki verildiği gibi odun, ormanlardan elde edilir ve pek çok ürün için ham maddedir. Ayrıca ormanlar erozyonu önleme, iklimi dengeleme, su varlığını koruma, hava kirliliğini azaltma, biyolojik çeşitliliği muhafaza etme gibi çok önemli işlevlere de sahiptir. Örneğin orman doğru bir şekilde işletildiği sürece kendini yenileyebilen bir kaynaktır. Fakat orman yangınları, otlatma ve tarla açma, yerleşim alanlarının yasal olmayan bir şekilde orman alanları içerisine kayması gibi nedenlerle orman varlığımız azalmaktadır. Ormanların azalması, ormanların bize sunduğu çok sayıda hizmetin azalması demektir.

Bildiğiniz gibi insanoğlu besin gereksinimini bitkiler ve hayvanlardan karşılar. Çevre kirliliği, nüfus artışı, iklim değişikliği gibi faktörler nedeniyle insanoğlunun tarım ve hayvancılıktan elde ettiği besin miktarı yeterli olmamaktadır. Görsel 3.37’de görüldüğü gibi Dünya’nın pek çok bölgesinde yiyecek miktarı nüfusun tamamı için yeterli değildir.

Görüldüğü gibi doğal kaynaklar yenilenebilir de olsa tüketildiği kadar kendini hızlı yenileyemez. İnsanoğlu, en büyük zenginliği olan doğal kaynakları kullanırken bir yandan da korumak zorundadır. Gereksinimlerimizi karşılarken bir yandan da doğal zenginliklerimizi kaybetmemek için ne yapabiliriz?

Ekonomik, çevresel ve toplumsal gereksinimlerin gelecek kuşakların yaşam koşullarına zarar vermeden karşılanmasını hedefleyen dünya görüşü sürdürülebilirlik adını alır. Doğal kaynakların korunması ve sürdürebilirliğinin yönetiminin sağlanması günümüzde insanlığın en önemli sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Sürdürülebilirlik; ülkelerin sahip olduğu doğal zenginliği kaybetmeden gelişimine devam etmesi, bu amaçla doğal kaynakların da en akılcı bir şekilde yönetimi anlamına gelmektedir. Bu anlayış; bir yandan doğal kaynaklarımızı kaybetmeden gelecek nesillere aktarabilmemizi, diğer yandan da gelişmemizi ve kalkınmamızı amaçlar.

Sürdürülebilirlik, ülkelerin gelişmesi ve refahı için tüm toplum ve devletler tarafından benimsenmelidir. Bununla birlikte birer tüketici olarak hepimize düşen sorumluluklar da vardır. Günlük yaşantımızda, okulda ve evde bilinçli birer tüketici olmalı; su, elektrik, yakıt ve besin maddelerini israf etmeden kullanmalıyız. Su ve besin gibi doğal kaynakların israf edilmesi, bu kaynakların tükenme hızını da artırmaktadır. Gelecek nesillere yaşanabilir sağlıklı bir dünya emanet edebilmek için doğal kaynakların israf edilmemesi gerekmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 154 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!