Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 66

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 66 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 66

Genler, kromozomlar üzerinde yer alır. Genlerin kromozom üzerinde bulunduğu bölüme lokus denir.

Diploit bir hücrede, homolog kromozomlar çiftler hâlinde bulunur. Biri anneden, diğeri babadan gelen bu kromozomların aynı karakteri kontrol eden genleri taşıdığını hatırlayalım. Bir karakterden sorumlu iki ya da daha fazla gene, genin alelleri denir. Örneğin bezelyelerde çiçek renginin mor ya da beyaz olması genin alelleri tarafından belirlenir.

Şekil 2.3’te görüldüğü gibi bir genin alelleri homolog kromozomlar üzerinde karşılıklı lokuslarda yer alır.

Bir genle ilgili ikiden fazla alel çeşidi olabilir.

Örneğin göz rengi için insanlarda farklı aleller mevcuttur. Ancak bir bireyde bir genin alellerinden en fazla iki tanesi bulunabilir.

Genlerin karakterlerde ortaya çıkan etkisi fenotip adını alır. Örneğin “Ahmet’in gözleri kahverengidir.” cümlesi, bireyin göz rengi karakteri yönünden fenotipini ifade eder.

Bireyin sahip olduğu genlerin toplamına ise genotip denir. Yukarıdaki örneği ele alırsak Ahmet’in göz rengi fenotipi kahverengi olmakla birlikte genotipinde kahverengi ve mavi göz rengi alelleri birlikte bulunabilir. Baskınlık ve çekiniklik özellikleri, bazı durumlarda canlının genotipinin fenotipte gözlenmesini engeller.

Bir karakterle ilgili genin aynı alellerine sahip canlılara homozigot (arı döl/saf döl) adı verilir. Bir karakterle ilgili genin farklı alellerine sahip canlılara ise heterozigot (melez döl/hibrit) denir.

Heterozigot bireylerde çekinik alelin etkisi karaktere yansımaz. Bir karakter bakımından heterozigot genotipte baskın alel, çekinik alelin tüm etkilerini kapatır ve organizmanın fenotipinde baskın alel etkisini gösterir.

Genler genellikle harflerle gösterilir. Baskın aleller için büyük, çekinik aleller için küçük harfler kullanılır. Daha önce incelediğimiz bezelyede çiçek rengi karakterini tekrar ele alalım. Mor çiçek rengi baskın olduğu için “A”, beyaz çiçek rengi geni ise çekinik olduğundan “a” ile gösterilebilir. Bu durumda bir bezelye bitkisinin bulundurabileceği farklı alel kombinasyonları Tablo 2.2’de verilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 66 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!