Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 76

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 76

Buraya kadar genetiğin birçok organizmada gözlenen çeşitli özelliklere uygulanabilen temel ilkelerini öğrendiniz. Ancak genotip ve fenotip arasındaki ilişki her zaman bu kadar basit değildir. 20. yüzyılda bilim insanları, Mendel genetiği ile tam olarak açıklanamayan daha karmaşık genetik olaylar keşfetmişlerdir.

Şimdi, Mendel ve sonrasında elde edilen bilgilerin ışığında kalıtımla ilgili daha ileri konuları ele alabiliriz.

C. Mendel Genetiğinden Ayrılmalar

Mendel’in incelediği kalıtsal özellikler, sadece tek bir karakter için baskın ve çekinik alellerle belirlenmekteydi. Mendel’in çalışmalarından sonra keşfedilen pek çok kalıtım modeli, baskın ve çekinik alellerin kalıtım ilkelerine uymamaktadır.

Mendel ilkelerinden ayrılan bazı durumları şu şekilde sıralayabiliriz:

• Aleller tam anlamı ile baskın veya çekinik tanımına uygun değilse eş baskınlık söz konusudur.

• Bir gen ikiden fazla alele sahipse çok aleMilik söz konusudur.

Şimdi, bu kalıtım özelliklerine uyan durumları inceleyelim.

I. Eş Baskınlık

İnsanlarda A-B-O ve Rh sistemlerinin yanı sıra bir de M-N kan grubu sisteminin olduğunu biliyor muydunuz?

Kan alışverişlerinde diğerleri kadar önem arz etmediğinden bu sisteme göre kan grubumuzu pek bilmeyiz. M-N kan grubu sistemi, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde bulunabilen iki protein çeşidi ile ilgilidir.

M kan grubundan insanlarda bu proteinlerden biri, N kan gruplarında ise diğeri bulunur.

MN kan grubu insanlarda ise her iki protein birden vardır. Bunların genotip ve fenotipleri Tablo 2.3’te görüldüğü gibidir.

Burada üçüncü fenotip olan MN kan grubu, iki genin birbirine tam baskınlığı olmadığını göstermektedir. Genin alelleri- nin fenotipteki etkisinin birbirine eşit olmasına eş baskınlık adı verilir.

Yukarıdaki duruma benzer şekilde, insanda A-B-O kan grubu sisteminde de eş baskınlık vardır. Bu kan grubu sisteminde birden fazla alel söz konusu olduğundan A-B-O kan grubu sistemini çok alellilik başlığı altında inceleyeceğiz.

II. Çok Alellilik

Buraya kadar bir karakteri kontrol eden bir çift genin bulunduğu genetik çaprazlamaları inceledik. Mendel’in bezelyelerde incelediği karakterlerin her biri için ikişer alel bulunduğunu biliyorsunuz. Fakat birçok karakter için ikiden fazla alel çeşidi vardır. Normalde bir bireyde bu alellerden sadece ikisi bulunur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 76 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!