Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 99

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99 Pasifik Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Pasifik Yayınları Sayfa 99

Krossing over, anne ve babadan gelen genlerin yeniden sıralanmasına diğer bir deyişle rekombinasyona yol açar. Bildiğiniz gibi krossing over, homolog kromozomların kardeş olmayan kromatitleri arasında gerçekleşir. Krossing over tamamlandığında homolog kromozomları oluşturan kromatitler artık birbirinin kopyası değildir. Mayoz II’de ayrılan kromatitler birbirinden farklı olduğundan oluşan gametlerde genetik varyasyon artar.

Mayoz bölünmenin metafaz I evresinde homolog kromozomların hücrenin orta düzlemine dizilimleri rast- geledir. Bunun sonucu olarak da anafaz I evresinde anne ve babadan gelen kromozomlar hücrenin kutuplarına doğru birbirinden bağımsız olarak hareket eder. Böyle- ce mayozla üretilen gametlerin her biri anne ve babadan gelen kromozomların birer kombinasyonunu içerir.

Mayoz ve döllenme olaylarında anne ve babadan kromozomların birer seti özelliklerini koruyarak aktarılır. Ancak zaman zaman doğal veya yapay koşullar altında, kalıtsal materyalde değişimler meydana gelebilir. Kalıtsal materyalin miktarı, organizasyonu veya içeriğinde meydana gelen ani değişikliklere mutasyon denir. Mu- tasyon terimi genel olarak kromozom sayısının, kromozom yapısının değişmesini ve genlerdeki değişiklikleri kapsar.

Mutasyona neden olan maddeler mutajen olarak adlandırılır. Radyasyon, bazı ışınlar (ultraviyole, beta, gama, X ışınları gibi), zararlı kimyasallar, uyuşturucu maddeler, bazı ilaçlar, bazı virüsler ile pH ve ısı değişimleri mutajenlere örnektir.

Mutasyonlar vücut hücrelerinde ya da üreme hücrelerinde meydana gelebilir. Çok hücreli ve eşeyli olarak üreyen organizmalarda mutasyonun kalıtsal olabilmesi için üreme hücrelerinde meydana gelmesi gerekir. Vücut hücrelerinde gerçekleşen bir mutasyon, kalıtsal olamayacağı için kuşaktan kuşağa aktarılmaz.

Mutasyonlar, sarı papatyalardan oluşan bir çiçek tarlasında aynı türden farklı renkte bir papatyanın ortaya çıkmasına ya da Van kedilerinin gözlerinin farklı renkte olmasına yol açabilir. Daha önce değindiğimiz albinoluk, çeşitli canlılarda mutasyon sonucu ortaya çıkabilir ve Görsel 2.8’de olduğu gibi tüylerde renk maddelerinin oluşmamasına yol açar. Görsel 2.9’da insanda göz renginin farklı olmasına yol açan bir mutasyon örneği görülmektedir.

Sıra Sizde

Vejetatif yolla (eşeysiz) ürediği bilinen bir bitkinin vücut hücrelerinden birinde bir mutasyon meydana geliyor. Bu mutasyonun eşeyli üreyen canlının vücut hücrelerindeki mutasyondan farklı sonuçları olabilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Evet, farklı sonuçları olabilir. Vejetatif üreyen bitkilerde bir vücut hücresindeki mutasyon, yeni bireylerde de görülebilir. Ancak eşeyli üreyen canlılarda vücut hücresindeki mutasyonlar, üreme hücrelerini etkilemedikçe yeni nesile geçmez.

10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 99 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!