Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Tuna Matbaacılık

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 120 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları Tuna Matbaacılık

Araştırma

Yeni Seri Katil: Neonicotinoit (Neyonikotinoyit) Ailesi

DDT’nin 1950 ile 1980’li yıllar arasında bütün dünyada tarımsal üretimde ve sıtma hastalığı ile mücadelede kullanılan bir pestisit olduğunu öğrendiniz. Doğal hayat üzerine olan yıkıcı etkilerinin zamanla anlaşılması ile kullanımı hemen hemen bütün dünya ülkelerinde yasaklanmıştır. DDT doğada çok uzun yıllar boyunca kalan dirençli bir kimyasaldır. DDT ve türevleri ülkemizde en azından 35 yıldır kullanılmamasına rağmen gıda ürünlerindeki kalıntısı hâlen araştırılan bir toksik kimyasaldır. DDT benzeri sorun yaratacağı düşünülen pestisitlerden biri de “Neonicotinoit” adı verilen bir gruba aittir. Bu yeni nesil pestisitler, böceklerde sinir sistemi üzerinde yıkıcı etki gösteren ama insanlardaki toksik etkilerinin az olduğu iddiası ile bütün dünyada kullanılan bir maddedir.

Neonicotinoit adı verilen bu pestisit grubunu araştırarak ve aşağıda verilen okuma parçasından yararlanarak bir broşür hazırlayınız. Broşürünüzde bu pestisit grubuna ait özelliklere, biyolojik birikiminin nasıl olduğuna, bu birikimin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine ve bu konuyla ilgili alınması gereken önlemlere yer veriniz. Hazırladığınız broşürleri okul panonuzda sergileyiniz.

  • Cevap:

Bilimsel araştırmalar özellikle neonikotinoid sınıfı pestisitlerin arılar üzerinde hem doğrudan öldürücü etkileri olduğunu hem de sinir sistemlerini etkileyerek felç, hafıza kaybı, öğrenme yetisi bozukluğu gibi dolaylı yollardan da arılara zarar verdiğini gösteriyor. Nikotin mekanizması temelli bu pestisitler canlıların sinir sistemini etkiliyor. Söz konusu pestisitler arılarda “Koloni Çöküş Sendromu” adı verilen ölümlere neden oluyor. Bu kimyasallar, bitkilerin sadece tohumlarına uygulansa da, bitki büyürken pestisitler bitkinin bünyesinde kalmaya devam ediyor. Bitkiyle temas eden arılar ve böcekler de zehirlenerek ölüyorlar. Yapılan araştırmalar neonikotinoid içeren pestisitlerin, arıların yanı sıra özellikle kuş, kelebek ve suda yaşayan omurgasızları da etkilediğini ortaya koyuyor.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 120 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
1
unlike
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!