Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı

10. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 156

“10. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 156” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 156

1. Yukarıda verilen gezegenimizin dokuz ekolojik sınırından bazılarının aşılmış olmasının ülkemizdeki olumsuz yansımaları nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Ekolojik bir sınırın aşılması, insan faaliyetleri sonucunda ülkemizin kontrol edilemez bir şekilde yaşamaya daha elverişsiz bir evreye girmesi, yoksulluğun azaltılması çabalarının zarar görmesi, ülkemizde insan refahının gerilemesi risklerini arttıracaktır. Bu durum gelecek nesillere aktarılacak kaynakların azalmasına ya da yok olmasına yol açacağı için sürdürülebilirliği olumuz etkilemektedir.

2. Aşağıda verilen balık kılçığı tekniğinde küresel çevre sorunlarının nedenleri verilmiştir. Boş bırakılan alanlara bu olaylara sebep olan alt nedenleri yazınız.

  • Cevap:

Ozon tabakasının incelmesi

• Buzdolabı ve klimalarda kullanılan CFC (kloroflorokarbon) gazları

Biyoçeşitliliğin azalması

• Doğal kaynakların aşırı kullanımı
• Hızlı nüfus artışı
• Sürdürülebilir olmayan kaynakların kullanımı İklim değişikliği
• Fosil yakıtların kullanılmasına bağlı olarak artan CO2 gazı Okyanus asitliğinin artması
• İnsan faaliyetlerine bağlı olarak atmosferde artan CO2 miktarı

Yanlış tatlı su kullanımı

• Ev, tarım ve sanayide bilinçsiz su kullanımı Yanlış arazi kullanımı
• Tarım arazilerinin bilinçsizce ve amacı dışında kullanıl – ması

Azot ve fosfor kullanımı

• Tarımsal verimi artırmak için fazla kullanılan yapay gübrelerin içerisinde bulunan azot ve fosfor , hava ve suyun kirlenmesine neden olur

Kimyasal kirlilik

• Endüstriyel atıkların doğaya atılması
• Tarım ilaçlarının kullanılması

3. Tarım bakanlığı yetkilileri, pirinç tarlalarında kullanılan kimyasal gübrelerin çevreyi çok fazla kirletmesi nedeniyle bu alanları gübrelemek için başka yöntemler araştırmaya başlamışlardır. Bir üniversitenin ziraat ve veteriner fakültesi öğrencileri, pirinç tarlalarında sazan balıklarının yetiştirilmesini önermiştir. Bu sayede sazanların dışkıları pirinç için gübre olarak kullanılabilecektir. Ayrıca sazan balıklarının; pirinç tarlalarındaki zararlı otları ve böcekleri yiyecekleri, pirinç tarlalarındaki bol oksijenli sularda yetişen sazanların daha sağlıklı ve lezzetli olacağı, sazanların avcı kuşlardan saklanmak için pirinçleri kullanacağı ve pirinç üreticilerinin balık satışı ile ekonomik yönden kazanç sağlayacakları düşünülmüştür.

Bu projenin sürdürülebilirliğe katkıları neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bitkilerin gelişimi için mineral ve tuzlara ihtiyaç vardır. Bunlar bitkiye verilen kimyasal gübreler ile karşılanmaya çalışılır. Ancak bunların fazlası su, hava ve toprak yapısını bozar. Yukarıda verilen çalışma, gezegen sınırlarında “Azot ve fosfor kullanımını azaltarak hava, su ve toprağın sürdürülebilirliğine katkı sağlar. Çünkü sazan balıklarının ve diğer canlıların dışkıları içerisinde bulunan mineraller doğal gübre olarak kullanılmaktadır.

10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 156 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!