Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 100 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 100

GREGOR JOHANN MENDEL

22 Temmuz 1822 tarihinde Avusturya’da çiftçi bir ailenin tek oğlu olarak dünyaya geldi.

Ona Johann adını verdiler. Mendel, ileride kalıtım biliminin öncüsü olan bir botanikçi, doğa yeni bir boyuta taşıyacaktı.

Mendel, küçük yaştan itibaren botaniğe meraklıydı ama onu asıl heyecanlandıran şey aynı bitkinin farklı renkte veya şekilde türlerinin olmasıydı. Bunu gözlemledikçe Mendel’in botaniğe olan ilgisi artmaya başladı.

Mendel, bugün hâlâ elimizde olan bir yazısında bilimsel bilginin dünyayı boş inançtan kurtaracağı inancını dile getiriyor. Eğitimine zor koşullarda devam eden Mendel, eğitim giderlerini karşılamak için 1843 yılında rahip olarak manastıra girdi. Gregor adını o zaman aldı. Manastırdaki ilk yılında üstlerinin isteği doğrultusunda klasik dersleri okudu. Daha sonra zamanının çoğunu doğa bilimlerine ayırma fırsatı buldu.

Mendel daha sonra Viyana Üniversitesinde eğitim görmeye başladı. Mendel, üniversitede bitki fizyolojisi ve hücre bilimi konularında uzman olan bilim insanlarıyla tanışma fırsatı yakaladı. Sonraki yıllar uzun uzun yazıştığı Karl Nageli’yi (Karl Nageli) de bu sıralar tanımıştı. Mendel hakkında bildiğimiz bilgilerin en büyük kaynağı bu yazışmalardır. Mendel bu dönemde aynı zamanda fizik profesörü ve Doppler Etkisi’nin kâşifi Christian Doppler (Kristiyan Dopler) ile de tanıştı. Doppler ve Fizik Enstitüsündeki diğer öğretmenlerle olan tanışıklığı, onun doğa olaylarının matematiksel analiziyle de tanışmasını sağladı.

Mendel, Viyana Üniversitesinde eğitimini sürdürürken bitki melezleme çalışmalarına başladı. “Başlangıçta, tartışmalı sonuçlara varmak istemiyorsak bu çeşit deneylerde kullanacağımız bitki grubunu çok dikkatli seçmeliyiz.” diye yazmıştı. Araştırmalarına çok önemli bir bulguyla başlamış ve ondan yararlanmıştı. Bu bulgu, bitkilerin de bir cinsiyeti olduğuydu. O zamana kadar insanlar, bitkilerde üreme ve çiçeklenmenin kendiliğinden olduğunu düşünüyordu. Mendel’in bu araştırmasının amacı, özelliklerin bir kuşaktan diğerine nasıl geçtiğini kesin olarak belirlemekti.

Mendel, deneylerinde bezelyeleri kullandı. Öncelikle bitkileri, araştırdığı özelliklerin sabit olduğundan yani kuşaktan kuşağa geçtiğinden emin olmak için iki yıl süreyle sınadı. Daha önce melezleme deneyleri yapan botanikçiler, böylesi süreklilik testleri uygulamamıştı. İkincisi, Mendel sabit melezlerle değişken melezleri birbirinden özenle ayırıyordu.
Mendel’in yaptığı çaprazlamalar sonucu elde ettiği bulguları matematiksel olarak analiz edip yazıya dökmesi, onun başarılı olmasını sağlamıştır. Mendel, 6 Ocak 1884’te hayatını kaybetmiştir. 1900 yılında Mendel kuralları farklı araştırmacılar tarafından yeniden keşfedilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 100 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
angry
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!