Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160

Besin Piramidi

Besin zinciri ve besin ağlarını oluşturan canlılarda enerji akışını göstermenin bir yolu da besin piramitleridir. Besin piramidinde canlıların biyokütleleri ve enerjinin nasıl aktarıldığı göz önüne alınır. Biyokütle, popülasyonu oluşturan tüm bireylerin toplam kütlesini ifade eder. Belirli bir türün popülasyonlarının beslenme düzeyindeki her bir basamak trofik düzey olarak adlandırılır. Örneğin birinci trofik düzeyde biyokütlesi en fazla olan üreticiler yer alır. İkinci trofik düzeyde otçullar, üçüncü trofik düzeyde etçiller, dördüncü trofik düzeyde hem et hem otla beslenen canlılar yer alır. Ayrıştırıcılar ise tüm trofik düzeylerde bulunur (Görsel 3.27).

Besin piramidinin tabanında bulunan üreticilerden üst basamaklara doğru gidildikçe birey sayısı, aktarılan enerji miktarı, biyokütle, üreme hızı azalır; vücut büyüklüğü genellikle artar. Canlıların vücut büyüklüğü ile birey sayısı ters orantılıdır.

Besin zincirlerinde enerjinin aktarımı, üreticilerden tüketicilere ve ayrıştırıcılara doğru tek yönlüdür. Bir trofik düzeydeki kullanılabilir enerjinin yaklaşık %10’u bir üst basamağa aktarılabilirken %90’ı aktarılamaz (%10 yasası). Bu enerji kaybı basamak sayısı uzadıkça artar. Zincirdeki bu kayıp, enerji piramidi ile gösterilebilir (Görsel 3.28).

Aktarılmayan enerjinin bir kısmı büyüme ve gelişmede, bir kısmı ise hücre solunumunda ısı olarak kaybolur. Enerjinin bir bölümü de besinlerle sindirilmeden dışkı ile atılır. Vücuttan atılan bu atıklar ayrıştırıcılar tarafından tüketilir. Besin piramidinde bir trofik düzeyi oluşturan canlıların toplam kütlesi olan biyokütle, enerji kaybına bağlı olarak piramitte yukarıya doğru çıktıkça azalır.

BİLGİ KUTUSU

Besin piramidinde tabandan tepeye gidildikçe genellikle kullanılabilir enerjinin azalmasından dolayı her basamaktaki canlı sayısı da azalmaktadır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 160 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!