Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 26

BİLGİ KUTUSU

Anafazda kromozomların sentromer bölgesindeki kine- tokorlar, aynı anda belirgin olarak ikiye bölünür. Kromatit- ler, sentromer noktalarından başlayarak birbirinden ayrılır. Kinetokorlara bağlı iğ iplikleri sayesinde kardeş kromatitler, zıt kutuplara hareket etmeye başlar. Kinetokorlara bağlı olmayan iğ ipliklerinin hareketi, hücre boyunun uzamasını sağlar.

Anafaz

• Anafazda kardeş kromatitler birbirinden ayrılır.
• Kutuplara çekilen her kromatit yavru kromozom adını alır.
Kinetokorlara bağlı olmayan mikrotübüllerin uzaması nedeniyle hücrelerin boyu uzar. Anafaz sonunda hücrenin her iki ucu eşit sayıda kromozoma sahip olur (Görsel 1.13). Anafazda kardeş kromatitlerin ayrılması, kromozom sayısı ve yapısı aynı olan hücrelerin meydana gelmesini sağlar.

Telofaz ve Sitokinez

• Hücre içinde iki yavru çekirdek oluşur.
• Kromozomlar, incelip uzayarak kromatin iplik hâlini alır.
• Çekirdekçik tekrar belirgin hâle gelir. İğ mikrotübülleri yıkılır. Mitoz yani bir çekirdeğin genetik olarak özdeş iki çekirdeğe bölünme işlemi artık tamamlanmıştır (Görsel 1.14).

Sitoplazma bölünmesi (sitokinez), genellikle geç telofazda başlar. Çekirdek bölünmesinin bitiminden kısa süre sonra iki yavru hücre ortaya çıkar.
Hayvan hücreleri, hücre zarının iki yanından ve dıştan içe doğru boğumlanarak bölünür. Boğumlanma, sitoplazmadaki protein yapılı mikrofilamentlerin kasılması sayesinde gerçekleşir. Ana hücre, her birinde bir çekirdek olan iki hücreye ayrılır (Görsel 1.15).
Bitki hücrelerinde selüloz çeper bulunduğundan hücre zarı boğumlanma yapamaz. Bitki hücrelerinde bir hücre plağı sentezlenir ve bu plağın metafaz plağı bölgesi boyunca uzanması ile sitoplazma bölünür.

ARAŞTIRINIZ

İnsan vücudunda hücre bölünmeleri ile üretilen yeni hücrelerin kromozom sayısı hep aynı mıdır?

  • Cevap: İnsan vücudunda mitoz bölünme ile üretilen somatik hücrelerin kromozom sayısı hep aynıdır: 46 kromozom. Ancak mayoz bölünme ile üretilen gamet hücreleri (sperm ve yumurta) yarısı kadar, yani 23 kromozom içerir.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!