Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 35

KANSER GENETİĞİ

Eski Yunanlılar, kanserin vücuttaki fazla sıvıya bağlı olduğunu düşünürlerken 18 ve 19. yüzyıllarda doktorlar, parazitlerin kansere neden olduğunu düşünmekteydi. Günümüzde doktorlar, kanser ve genler arasındaki ilişki hakkında daha fazla bilgiye sahiptir. Ultraviyole ışınlar, radyasyon, virüsler ve çeşitli kimyasallar insan vücudundaki genlerde hasara yol açar. Belirli genler etkilenirse de kanser gelişir.

Gen, kalıtımın temel fiziksel ve işlevsel birimidir. DNA üzerinde yer alan genler; göz ve saç rengi, kan grubu gibi fiziksel ve biyolojik özellikleri direkt olarak belirler, bazı vakalarda da kanser gelişimini etkiler. İnsan vücudundaki 46 kromozomda (23 kromozom çifti), 23.000’den fazla gen bulunmaktadır.

Genler Nasıl Kansere Yol Açar?

Çeşitli nedenlerle genlerde mutasyon olarak adlandırılan değişiklikler meydana gelir. Birçok mutasyon, hücre için zararlıyken bazı mutasyonlar zararlı değildir.

İki tür mutasyon vardır: eşey hücre mutasyonu ve kazanılmış mutasyon. Eşey hücre mutas- yonları, üreme hücrelerini (sperm veya yumurta) etkiler ve kuşaktan kuşağa geçer. Eşey hücre mutasyonlan, kanser vakalarının % 5-10’undan sorumludur, bu vakalar ailesel kanserler olarak da adlandırılmaktadır. Kanserlerin çoğu, kazanılmış mutasyonlar olarak adlandırılan ve kişinin yaşamı esnasında ortaya çıkan mutasyonlara bağlıdır. Sigara, aşırı miktarda UV ışını, diğer toksin ve kimyasallar, kazanılmış mutasyonlara neden olabilir. Bu mutasyonlar vücuttaki hücrelerin tümünü etkilemez ve kalıtımsal değildir. Pek çok bilim insanına göre belirli bir grup hücredeki çeşitli genlerin mutasyonu sonucu kanser gelişir. Ancak aynı miktarda çevresel etkiye maruz kalınsa bile bazı kişiler, kanser gelişimine daha yatkındır.

EK BİLGİ

2015 yılı Nobel Kimya Ödülü’ne “DNA Onarımı” alanındaki araştırmaları nedeniyle North Carolina University (Kuzey Karolayna Üniversitesi) öğretim üyesi Prof. Dr. Aziz Sancar layık görülmüştür. Prof. Dr. Aziz Sancar, DNA onarımında nükleotit kesip-çıkarma mekanizmasını tanımlayarak bu konuda önemli buluşlara imza atan çok değerli bir bilim insanıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 35 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!