Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Biyoloji Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 48 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 48

BİLGİ KUTUSU
Vejetatif üremede ana bitki ile yeni bitkinin genetik yapıları tamamen aynıdır. Fakat yetiştirildiği ortam koşulları nedeniyle dış görünüşlerinde, büyüme ve gelişme hızlarında farklılıklar gözlenebilir.

Çelikle üretimde başarılı olmak için alınan parçalar, genç organlardan seçilir. Bunun nedeni, bitkinin genç organlarında mitozun daha hızlı olmasıdır. Kavak, söğüt, asma ve incir gibi bitkilerden istenilen miktarda çelik alınıp kullanılabilir.

Çelikle vejetatif üremenin başka bir yolu da aşılamadır. Süs bitkilerinin, ekonomik değeri yüksek olan bitkilerin ve özellikle meyve ağaçlarının üretilmesinde kullanılan bir yöntemdir. İki bitki parçasının kaynaştırılıp tek bir bitkiymiş gibi büyüyecek şekilde birleştirilmesidir. Aşılama yönteminde eklenen parçaya aşı denir. Aşı, bitkinin üretilmek istenen üst kısmını oluşturur. Bitkinin alt kısmını ve kökünü meydana getiren bölüme ise anaç adı verilir (Görsel 1.47).

Aşılama sırasında başarı elde etmek için meyve verimi ve kalitesi düşük ancak kök yapısı kuvvetli anaç bitki ile kök yapısı zayıf, meyve verimi ve kalitesi yüksek bitkiden elde edilen aşılar birleştirilir.

Bitkide aşılama, aynı türün farklı çeşitlerine veya yakın akraba türlerine uygulanır. Aşılama sonrasında üretilmek istenilen bitkinin kalitesi, aşının genleri tarafından belirlenir. Anaç bitkinin ise gelişmiş kökünden faydalanılır. Örneğin turunç bitkisine, limon veya mandalinadan alınan parça aşılanarak istenilen turunçgil türlerinin üretimi sağlanır.

Göz aşısı ve kalem aşısı olmak üzere iki çeşit aşı bulunur. Göz aşısında anaç bitkiye aşılanacak parça, tek bir gözden oluşur. Bitki sürgünlerindeki tomurcuk kısımlara göz adı verilir. Bitkiden kabuğu ile alınan bir göz, anaç bitki sürgününe kaynaşacak şekilde birleştirilir (Görsel 1.48). Bu yöntem daha çok küçük fidanlarda kullanılır.

Kalem aşısında ise çoğaltılmak istenen ağaçtan aşılanacak her ağaç için iki adet kalem (dal) kesilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 48 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!