Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 74

2- Ülkemizde nüfus artış hızının 1940-1945 döneminde en az, 1955-1960 döneminde ise en fazla olmasını sosyolojik açıdan değerlendiriniz.

  • Cevap: 1940-1945 yılları arasındaki dönemde II. Dünya Savaşının etkilerine bağlı olarak erkeklerin silahaltına alınması, evlilik ve doğumların azalması, ayrıca bebek ölüm oranlarının fazlalığı bu dönemdeki artışın en az olmasına neden olmuştur. 19551960 yılları arasındaki dönemde ise II. Dünya Savaşı koşullarının sona ermesiyle birlikte evlilik ve doğumların artması, sağlık koşullarının iyileşmesiyle ölümlerin azalması bu dönemin nüfus artış hızının en fazla olmasını beraberinde getirmiştir.

3. İş gücünün sektörel dağılımının değişimine bakarak Türkiye’nin ekonomik yapısı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Bu durum ile kır ve kent nüfusunun gösterdiği değişim arasında nasıl bir ilişki olduğunu açıklayınız.

  • Cevap: Grafikteki değişime bakıldığında sanayi ve hizmet sektöründe çalışanlarda artış ve tarım sektöründe çalışanlarda ise sürekli azalma söz konusudur. Bu durum ülke ekonomisindeki gelişmeyi göstermektedir. Sanayi ve hizmet sektöründeki gelişmeler, yeni iş imkânlarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu sektörlerin sürekli gelişmesi zamanla kırdan kente göçün başlayıp gitgide artmasını sağlamıştır. Böylece kır nüfusunda azalma görülürken kent nüfusu artmıştır.

4. Ülkemizdeki nüfusun yaş gruplarına göre dağılımının gelecekte ne gibi sorunlara neden olabileceği ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Ülkemizin yaş gruplarına göre nüfus değişimine bakıldığında genç nüfustaki artışın azaldığı ve yaşlı nüfusun ise arttığı görülmektedir. Bu durum gelecekte mevcut nüfusun yaşlanmasına, genç ve dinamik nüfusun azalmasına ve iş gücü ihtiyacının doğmasına neden olacaktır. Nitelikli ve dinamik nüfusun azalması, sağlık giderleri ile sosyal harcamaların artması gibi sorunlar da ekonomik açıdan çeşitli olumsuzlukların doğmasına yol açacaktır.

5. Kırsal kesimde doğum oranı kentlere göre daha fazladır. Doğum oranının fazlalığına rağmen kırsal nüfus oranının genel olarak azalmasını nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Ekonomik koşulların zamanla iyileşmesine bağlı olarak yeni imkânların ortaya çıktığı yerlerde ayrıca eğitim, sağlık vb. sosyal imkânların fazla olması kırdan kente sürekli göç yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durum, kırsalda doğum oranlarının yüksek olmasına rağmen kırsal nüfus oranının azalmasına yol açmaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 74 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!