
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 232


“10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232 Tutku Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 232
Diğer devletlerde olduğu gibi ülkemizde de çalışan nüfusun sektörel dağılımı benzer aşamalardan geçmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun büyük bölümünün köylerde yaşaması ve büyük savaşlardan yeni çıkan Türkiye’nin ekonomik açıdan geri kalması nedeniyle Türkiye’de çalışan nüfusun %89,6’sı birincil ekonomik faaliyetlerle uğraşmaktadır (Grafik 2.25). 1950’lerden sonra köylerden kentlere göçün hızlanması ve Türkiye’nin ekonomik açıdan kalkınmaya başlaması çalışan nüfusun sektörel dağılımına da değiştirmeye başlamıştır. 1970’te dağılımı birincil ekonomik faaliyetlerle uğraşanların oranı %70,2’ye düşerken ikincil ve üçüncül ekonomik faaliyet alanlarında çalışanların oranı artmıştır. Üçüncül ekonomik faaliyet alanlarında çalışanların oranı; ülkemizdeki ekonomik gelişmelere bağlı olarak 1990’da %36,1’e, 2022’de ise %56,5’e yükselmiştir.
Soru: Grafikte 1927-2022 yılları arasında ülkemizdeki çalışan nüfusun sektörel dağılımı verilmiştir. Aşağıdaki soruları grafikteki bilgilerden de yararlanarak cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: Ekonomik faaliyetlerde çalışan nüfus oranındaki değişim, en fazla hangi sektörlerde olmuştur?
- Cevap: Değişim en fazla birincil ekonomik faaliyetlerde (tarım) azalma ve üçüncül ekonomik faaliyetlerde (hizmet sektörü) artış olarak gerçekleşmiştir.
Soru: Ekonomik faaliyetlerde çalışan nüfus oranındaki değişim, ülkemizin ekonomik yapısı üzerinde nasıl rol oynamış olabilir? Açıklayınız.
- Cevap: Birincil sektörün payı azalırken, sanayi ve hizmet sektörlerinin artması, ülkemizin ekonomik yapısının modernleştiğini ve sanayileşme ile hizmet sektörüne yöneldiğini göstermektedir.
Soru: Ülkemizde 1927-2022 yılları arasında tarım sektöründe çalışan nüfus oranının azalmasında hangi faktörler etkilidir?
- Cevap: Tarımda makineleşme, şehirleşme, sanayileşme ve hizmet sektörünün gelişmesi gibi faktörler tarım sektöründe çalışan nüfus oranının azalmasında etkili olmuştur.
Soru: Sizce 2030’da ülkemizde çalışan nüfusun sektörel dağılımı nasıl olacaktır? Cevabınızı açıklayınız.
- Cevap: 2030’da hizmet sektöründe çalışan nüfusun oranı daha da artabilir. Tarım sektöründe azalma devam ederken, sanayi sektörünün payında ise daha dengeli bir artış olabilir. Teknolojiye dayalı işlerin payı da artacaktır.
10. Sınıf Tutku Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 232 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.