Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 103 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları Gezegen Yayıncılık

Böylece yalan söyleyen kişi ahlaksızlık yapmanın yanında Allah’a (c.c.) karşı gelmiş, günah işlemiş olduğunun da bilincinde olur. Bu çerçevede İslam ahlakı, insanın bütün ilişkilerinde hangi tutum ve davranışlarının kötü, çirkin, günah, haram, hangilerinin iyi, güzel, sevap, helal olduğunu bildirir. İyi olan tutum ve davranışların yapılmasını, kötü olanlardan da kaçınılmasını öğütler. İslam ahlakının temel gayesi, iman esasına dayalı olarak kişinin kendisinin, maddi ve manevi çevresinin mutluluğuna, iyiliğine katkıda bulunacak güzel tutum ve davranışlar  geliştirmesini ve bu davranışları içselleştirmesini sağlamaktır. Daha kısa bir ifadeyle güzel ahlaki tutum ve davranışlar yapan, kötü tutum ve davranışlardan sakınan kişilikler oluşturmaktır. Zaten İslam kelimesi de barış, uzlaşma, güven gibi anlamlara gelir. Bu anlamda İslam’ı kabul eden kişi, toplumun diğer bireyleriyle barış ve huzur içinde yaşamak isteyen yani güzel ahlaki erdemlere sahip olan kişi demektir. Bunun için Kur’an-ı Kerim’in pek çok ayetinde inanan kişinin adalet, yardımseverlik, paylaşma, kardeşlik, müsamaha, cömertlik gibi güzel tutum ve davranışlara sahip olması öğütlenir. Yalan, hile, dedikodu gibi zarar verici tutum ve davranışlardan da kaçınması istenir. Hz. Peygamber’in (s.a.v.), “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.  “Müminlerin iman bakımından en iyi olanları ahlaken en iyi olanıdır.” ve “Gerçek Müslüman olmak demek, güzel ahlaklı olmak demektir…” gibi pek çok hadisinde İslam, Müslüman ve güzel ahlak yan yana zikredilerek İslam ahlakının temel gayesinin insanda güzel ahlaki tutum ve davranışlar oluşturmak olduğu vurgulanır. Bu anlamda İslam ahlakı insanın sabır, vakar, adalet, doğruluk, güven, kanaat gibi erdemlerle donanmasını ister. Öfke, ihtiras ve diğer bencil duygularına hâkim olmasını; yalan, riya, koğuculuk vb. kötü davranışlardan kaçınmasını emreder.

Etkinlik

Sizce İslam ahlakının temel özellikleri nelerdir? Arkadaşlarınızla belirleyerek listeleyiniz. 

  • Cevap:

➜ İslâm son ilâhî dindir. İslâm‘dan sonra Allah yeni bir din göndermemiş ve kıyamete kadar da göndermeyecektir.
➜ İslâm dini evrenseldir.
➜ İslâm fıtrî bir dindir.
➜ İslâm kolaylık dinidir.
➜ İslâm sosyal adaleti sağlayan bir dindir.
➜ İslâm barış dinidir.
➜ İslâm güzel ahlâk dinidir.
➜ İslâm iyiliği emreder, kötülüğü yasaklar.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 103 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!