Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Din Kültürü Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları Gezegen Yayıncılık

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 82 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları Gezegen Yayıncılık

İslam dininin etkisinin en belirgin şekilde görüldüğü kültür öğelerinden biri de sanattır. Sanat, “insanların gördükleri, işittikleri, hissettikleri, hayal ettikleri olayları ve güzellikleri, insanlarda estetik bir heyecan uyandıracak tarzda ifade etmesine” denir. Sanat, doğal ihtiyaçlarımızın ve akli bilgilerimizin üstüne çıkarak iç ve dış dünyamızı değişik açılardan kavramamızı ve bunlardan zevk almamızı sağlar. İslam’a göre en yüce sanatkâr Yüce Allah’tır (c.c.). İslam kültüründe şu şekilde betimlemeler vardır: Allah (c.c.), esmaü’l-hüsnadır yani bütün güzel isimleri kendisinde toplayandır. Ahsenü’l-hâlikindir yani yaratanların en güzelidir. Allah (c.c.) muhsindir, yani iyilik veren ve güzelleştirendir.  Yüce Allah (c.c.) insanı, evreni, içindekileri^ en güzel şekilde yaratmıştır. Her şeyi en güzel yaratan Allah (c.c.), insandanda sözünde, davranışında ve işinde güzel olmasını istemiştir. Hz. Peygamber de (sav) “Allah güzeldir, güzelliği sever.” buyurur. Müslümanlar, Kur’an ve Hz. Peygamber’in (s.a.v.) sünnetinden aldıkları ilhamla kendilerine özgü bir sanat anlayışı geliştirdiler. Diğer taraftan sanatta “Eşyada asıl olan ibahadır.” ilkesinden hareket ettiler. Yani haram olduğu konusunda kesin bir kanıt olmadıkça var olan her şeyi sanatın her kolunda kullandılar. Sanat alanında tevhidi esas Yüce Allah’ın (c.c.) varlığının ve birliğinin bir göstergesi olarak muhteşem eserler verdiler.

Müslümanların özgün eserler verdikleri sanatın kollarından bazıları musiki, şiir ve edebiyat, hat, tezhip ve mimaridir. Müslümanlar Emeviler döneminden itibaren sanatın bir kolu olan musiki alanında özgün eserler verdiler. Bu çerçevede yeni sesler keşfedildi, yeni icra usulleri ve üslupları geliştirildi. Binlerce beste yapıldı, musiki aletleri ve makamlar icat edildi. Özellikle Safiyyüddin el-Urme- vi’nin on üçüncü yüzyılda geliştirdiği ses sistemi çok geniş bir coğrafyada benimsendi. Osmanlıda Itri, Dede Efendi, Arif Hikmet gibi önemli bestekârlar yetişti. Tekbirler, ilahiler ve mevlitler bestelendi. İslam medeniyetindeki sanat dallarından biri de şiir ve edebiyattır. Edebiyat olay, düşünce ve duyguların dil aracılığıyla biçimlendirilmesi sanatıdır. Müslümanlar edebiyat yoluyla Allah’a (c.c.) olan yakarışlarını, İslam’ın mesajını ve Hz. Peygamber’i (s.a.v.) en güzel bir biçimde yansıttılar. Şeyh Sadi’nin Bostan ve Gülistan’ı, Firdevsi’nin Şahnamesi muhteşem edebiyat eserlerinden sadece ikisidir. Türk- ler’in de İslam medeniyetine şiir ve edebiyat açısından önemli katkıları oldu.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 82 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!