Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Bilim ve Kültür Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 119

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 119 Bilim ve Kültür Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 119

olan olduğunu iddia eden kuramcılar, gerçekçi (realist) ve doğacı (natüralist) görüşü savunanlardır. Gerçekçiler (realistler) ve doğacılara (natüralistler) göre güzelliğin kaynağı doğadır. Doğanın güzelliği, sanatın güzelliğinden üstündür ve bütün güzelliklerin kaynağıdır. Bir sanat eserinin güzel olarak değerlendirilmesindeki kıstas, sanat eserinde doğadaki güzelin ne kadar iyi yansıtıldığıdır. Güzelliğin doğada olduğu anlayışını düşünenler, sanatta taklit (yansıtma) anlayışını savunurlar. Taklit (yansıtma) anlayışını savunan düşünürler, romantizmdeki görüşün aksine sanatta sanatçıyı önemsemezler. Önemli olan gerçekliğin, güzelliğin eksiksiz bir şekilde yansıtılmasıdır.

Asıl güzel olanın sanattaki güzellik olduğunu iddia edenler ise romantiklerdir. Romantikler, güzel kavramını değerlendirirken sanat ve doğa arasında yapılan karşılaştırmada önceliği sanata verirler. Romantiklere göre bize güzelin ne olduğunu fark ettiren ve estetik bir tavra ulaştıran sanattır. Biz doğadaki güzeli sanattan yola çıkarak kavrayabiliriz. Bu estetik tavra, sanat eğitimiyle ulaşılabilir. Güzelliğin sanat eserinde bulunduğunu düşünenlerin önem verdikleri bir diğer kavram da yaratıcılıktır. Bahsedilen yaklaşımda sanatçıya verilen önem oldukça fazladır. Sanatın değerlendirilmesinde öznelliğin önemine vurgu yapan romantik yaklaşımda, güzelliğin değerlendirilmesinde bu unsurlar ön plana çıkmaktadır.

“Sanat nedir?” sorusuna farklı düşünürler farklı yanıtlar getirmişlerdir. Ancak bu yanıtları üç başlık altında ifade etmek mümkündür. Bunlardan ilki taklit kuramı, İkincisi yaratma kuramı, üçüncüsü ise oyun kuramıdır.

Taklit (mimesis/yansıtma) kuramında sanat eserinin değerlendirilmesi, taklit edilen şeyin ne denli iyi yansıtılabildiğidir. Sanat bu anlayışta bir taklittir. Eğer işlenen konu ne kadar iyi taklit edilebiliyorsa eser o kadar güzeldir. Platon’a göre gerçekten var olan ideler alemidir. Doğa ise onun taklididir. Sanat ise doğanın taklididir. Dolayısıyla sanat, taklidin taklididir. Platon, sanatın gerçekten uzaklaştıran bir yönde kullanılmasını eleştirir. Ona göre sanat, insanı gerçeğe, idelerin bilgisine ulaştırmalıdır. Ayrıca ahlaki bir düzen ve devlet yönetimi için yardımcı olmalıdır.
Bu fikri ortaya koyan Platon’dan sonra bu görüşü savunan birçok filozof olmuştur. Aristoteles de mimesis (taklit) kavramını kullanmış, sanatın taklit olduğunu ileri sürmüştür. O, taklidi aynı zamanda insanın doğasına ait bir özellik olarak ileri sürer. Platon’dan farklı olarak taklide olumlu olarak bakan Aristoteles, sanat eserinin gerçeğine uymadığı için sanatçının suçlanamayacağını söyler. Bunun yanı…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 119 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!