Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Bilim ve Kültür Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 81

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 Bilim ve Kültür Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları Sayfa 81

Fikir Çerçevesi

Aşağıdaki metinden hareketle felsefe bilim ilişkisinin nasıl olması gerektiğini tartışınız.

“(…) Felsefenin işlevinin tümüyle eleştirici olduğunu görmek durumundayız. Felsefenin bu eleştirici etkinliği doğru olarak neyi içeriyor? Bu soruyu yanıtlamanın yollarından biri bilimsel varsayımlarla günlük varsayımlarımızın geçerliliğini sınamak, filozofun işidir demek olabilir. Fakat bu görüş, çok geniş bir kabul görmesine karşın yanlıştır. Bir insan, genellikle inandığı bütün önermelerin doğruluğundan şüphe duymak yolunu tutarsa, ona güven vermek felsefenin gücü içinde değildir. Felsefenin yapabileceği en önemli şey, o kimsenin inançlarında tutarlılık bulunup bulunmadığına bakmanın dışında, belli bir önermenin doğruluğunu ya da yanlışlığını belirlemede kullanılacak ölçütlerin neler olduğunu göstermektir. O zaman şüpheci, belli gözlemlerin kendi önermelerini doğruladığını gördüğünde, kendisinin de bu gözlemleri yapabileceğini düşünebilir ve böylece, ilk inançlarının doğru olduğunu kabul edebilir. Fakat böyle durumlarda onun inançlarının doğruluğunu felsefenin gösterdiği söylenemez. Felsefe, yalnızca o inançların doğruluğunu deneyin gösterebileceğini göstermiş olur. Filozoftan, belli bir deneysel önermenin doğruluğunun yeterli kanıt oluşturduğunu kabul ettiğimiz şeyi bize göstermesini bekleyebiliriz. Fakat kanıtın hazırda bulunup bulunmadığı, her durum için tümüyle deneysel bir sorundur. (…)”

Alfred Ayer (Elfired Eye), Doğruluk ve Mantık

  • Cevap: Bu metinde felsefenin bilimle ilişkisinin eleştirici bir rol oynadığı ve bilimsel önermelerin doğruluğunu değil, önermelerin doğruluğunu belirleme ölçütlerini gösterme görevi taşıdığı vurgulanmaktadır. Felsefenin bilime katkısı, bilimin nasıl çalıştığını anlama ve bilimsel önermelerin temelini sorgulama konularında yardımcı olması gerektiği şeklinde özetlenebilir.

Günlük Hayatla Bağ Kurma

Varlığı anlamanızda bilimin size ne gibi katkıları olabilir?

  • Cevap: Bilim, gözlem ve deneylere dayalı olarak doğayı ve dünyayı anlamamıza yardımcı olur. Bilim, nesnel ve sistematik bir şekilde veri toplar, bu verileri analiz eder ve evrensel ilkeleri ortaya koyar, bu da varlığı daha iyi anlamamıza katkı sağlar.

Gelecek Konuya Hazırlık

Bilim aracılığıyla elde edilen bilgilerden oluşturulan olumlu ve olumsuz uygulamalara örnekler araştırınız.

  • Cevap: Olumlu bir uygulama örneği, tıp alanındaki bilimsel araştırmaların sonucunda geliştirilen aşıların hastalıkların önlenmesine ve insan sağlığının korunmasına katkı sağlamasıdır. Olumsuz bir uygulama örneği ise çevre kirliliği nedeniyle doğanın tahribatına yol açan endüstriyel faaliyetlerdir.

10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 81 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!