Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 107

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 107

Siyaset Felsefesinin Temel Soruları

Siyaset felsefesi, felsefenin diğer dallarında olduğu gibi konusuyla ilgili çeşitli sorularına cevaplar arar. Bu sorulardan bazıları şunlardır:

1. İktidarın kaynağı nedir?
2. Egemenliğin kullanılış biçimleri nelerdir?
3. Bürokrasiden vazgeçilebilir mi?
4. Sivil toplumun anlamı nedir?
5. Bireyin temel hakları nelerdir?

3.6.1.1. Hak, Adalet, Özgürlük

Hak, genel bir tanımla hukuksal ilişkilerde korunmaya değer çıkarları sağlayabilmek için hukuk sisteminin bireylere tanıdığı yetkidir. Başta kişisel haklar olmak üzere toplumsal ve ekonomik haklar, siyasal haklar gibi çeşitleri bulunmaktadır. Kişisel haklar, kişinin maddi ve manevi varlığı ile ilgili haklardır. Diğer haklar ise bireyin toplumla ve devletle ilişkilerinden doğan haklardır. Devletin başlıca görevi bireyin haklarını korumaktır.

10 Aralık 1948’de yayımlanan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ne göre insan hakları evrensel nitelikte olup engellenemez, sınırlandırılamaz ve devredilemez özelliklere sahiptir.

Toplum içinde yaşayan insanlar doğaları gereği farklı özelliklere sahiptirler. Bu durumda bireyler arasında anlaşmazlık ve çatışma çıkması kaçınılmazdır. Bu anlaşmazlıkları toplumda geçerli olan hukuk kuralları önler. Hukuk kurallarının uygulanmasında dengenin sağlanması söz konusu olduğunda adalet kavramı ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda adalet, hukuk kurallarının uygulanmasında bireylerin farklılıklarının gözetilerek değerlendirilmesidir. Bireyin haklarının korunmasında olduğu gibi adaletin gerçekleşmesi de devletin görevlerinden biridir.
Özgürlük kavramının ahlaksal ve siyasal anlamları bulunmaktadır. Ahlaksal anlamda özgürlük, bireyin iradesiyle başta iyi ve kötü olmak üzere çeşitli davranışlar arasında seçim yapmasıdır. Siyasal ve toplumsal anlamda özgürlük ise bireye, kendisinin dışında getirilen baskı ve sınırlamaların bulunmamasıdır. Yalnız sınırsız bir davranış özgürlüğü toplumsal yaşam için sorunlara yol açacak bir durumdur. Bireyler yazılı ya da yazılı olmayan kurallar çerçevesinde özgürlüğe sahiptirler. Bireylerin gerek davranışlarıyla gerekse düşünceleriyle ilgili özgürlüklerinin gerçekleşmesi devletin güvencesi altındadır. Bu güvence de ancak demokrasinin egemen olduğu devletlerde var olabilir.

3.6.1.2. İktidarın Kaynağı

İktidarın kaynağı toplumu içten ve dıştan gelecek tehlikelere karşı korumaktır. Bu ölçüye dayanan yönetim biçimleri genellikle otokratik (baskıcı) niteliktedir. Bu düşünceyi savunanların başında Platon ve Aristoteles gelir.

İktidarın kaynağı toplumda egemen olan dinin kurallarıdır. Bu ölçüye dayanan yönetim biçimi teokratik (dine dayalı) yönetimdir. Temsilcileri Orta Çağ filozofları St. Augustinus (Sen Agustinyus, 354-430), Aquinolu Thomas’tır.

İktidarın kaynağı toplumda bir arada yaşama isteği doğrultusunda ortak iradedir. İnsanların bir arada yaşama isteklerine bazı filozoflar toplumsal sözleşme adını verirler. Bu ölçüye dayanan yönetim biçimleri genellikle demokratiktir. Önemli temsilcileri John Locke, Thomas Hobbes, Jean Jacques Rousseau’dur (Jan Jak Russo, 1712-1778).

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!