Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Tuna Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 50

“10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 Tuna Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 50

2.3. FELSEFİ SORU OLUŞTURMA

Aşağıdaki metinleri okuyup metinlerden hareketle soruları cevaplayınız.

İnsan soru soran bir varlıktır. Bu sorular insanoğlunun salt bilme ve anlama çabasının bir sonucudur. Felsefe, mitoloji, din, metafizik ve bilim insanın bitmez tükenmez sorularına cevap bulmaya çalışmıştır. Olgusal olan sorular başka bir deyişle deney, gözlem gibi laboratuvar koşullarında sınanabilecek nitelikli sorulara bilimler cevap aramıştır. Çünkü deney yapmak aslında doğaya soru sormaktır. Doğanın bu sorulara verdiği cevapların zihin disiplini içinde rasyonel bir dünya görüşü ile ifade edilmesi, evrenin işleyişinin yasalarını bulma çabası insanoğlunun bilimi geliştirmesine sebep olmuştur. Çünkü her bilimsel araştırma bir soru (problem) ile başlar. İnsandaki merak ve hayret duygusu bilme isteğini güdüler. Buna ihtiyaçların çeşitliliği ve sınırsızlığı da eklenince insan farklı kaynaklara, farklı yöntemlere başvurarak bu bilgi açlığını gidermeye çalışır. İnsanın her sorusu olgusal nitelikli değildir elbette.

İnsanoğlu tanrı, ruh, ölüm, sonsuzluk gibi soyut kavramları da merak eder ve sorgular. Bunlara kavramsal çözümlemeler, yorum, akıl yürütmeler ile temellendirme, tutarlı açıklamalar yapma ya da çelişkileri belirleme gibi pek çok düşünsel yöntemle cevaplar arar. Soruların, sorulara bulduğu cevapların ve cevapların doğurduğu yeni soruların üzerinde yeniden düşünen insanın bu serüveni böyle devam eder. Bulduğu cevaplarla yetinmez, yeniden soru sormaya devam eder.

Ahmet ARSLAN Felsefeye Giriş

Felsefe soruları felsefe bilgisinin özelliklerini taşır. Her şeyden önce filozofun düşünme, kavrama, çözümleme ve yorumlama gibi bireysel farkını yansıttığı için özneldir. Ancak soruların içerikleri varlık, bilgi, etik ve estetik gibi felsefe konularını içerdiği için de evrenseldir. Felsefe sorularının bir disiplini olduğu gibi cevaplarının da bir disiplini, bir yöntemi vardır. Felsefe soruları kanıtlamaya değil, anlama ve açıklamaya dayanır.

İdil KEFELİ, Utku KARA Çocukta Felsefî ve Eleştirel Düşüncenin Gelişimi

Sorular

1. İnsanın soru sorma ihtiyacı hangi nedenlerden kaynaklanmaktadır?

  • Cevap: İnsanın soru sorma ihtiyacı, bilgi ve anlam arama ihtiyacından kaynaklanmaktadır. İnsanlar, dünyayı ve kendilerini anlamaya çalışırken, konular hakkında daha fazla bilgi edinmek için sorular sorarlar. Ayrıca, insanlar da yeni bilgiler öğrenmek ve kendi düşüncelerini geliştirmek için sorular sormaya ihtiyaç duyarlar.

2. Felsefi soruların diğer bilgi alanlarındaki sorulardan farkları nelerdir?

  • Cevap: Felsefi sorular, diğer bilgi alanlarındaki sorulardan daha genel ve yapısal olabilirler. Örneğin, bir bilim adamının sormuş olduğu sorular, bir spesifik konu hakkında bilgi toplamaya yönelik olabilirken, felsefi sorular daha genel konuları ele alır ve insanın dünyayı ve kendisini anlamaya çalıştığı sorulardır. Ayrıca, felsefi sorular, diğer bilgi alanlarındaki sorulardan daha yapısal olabilir ve insanın düşünce yapısını, inançlarını ve dünya görüşünü ele alır.

3. Bu metinlerden hareketle kendi felsefi sorularınızı oluşturunuz.

  • Cevap:

Dünya gerçekten var mıdır?

İnsanlar neden varlıklarının anlamını aramaya çalışırlar?

İnsanların düşünceleri ve inançları gerçekten doğrudur?

İnsanlar neden birbirlerine zarar verirler?

İnsanlar neden kötülükleri yaparlar?

10. Sınıf Tuna Matbaacılık Yayınları Felsefe Ders Kitabı Cevapları Sayfa 50 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!