Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı

10. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 127

“10. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 127” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 127

“Peki, devlet bu gücünü nasıl kullanıyor, ne yaparak kendini ortaya koyuyor ki?” diye bir soru daha sordu Philia.
Theano: “Devlet, varlığını borçlu olduğu toplumun eğitim, sağlık, güvenlik, barınma gibi temel ihtiyaçlarını kurduğu bu kurumlar yoluyla ortaya koyar. Mesela “Nerede bu devlet?” dediğimizde devletin ilgili kurumunu kastederiz. Çünkü devlet soyut bir varlıktır ve egemenliği yürütme, yargı ve yasama gibi siyasi ve hukuki kurumlarla somutlaşır.” diye yanıtladı.

3. “İnsan doğasıyla devletin ortaya çıkması arasında ne tür bir ilişki olabilir?” sorusundan hareketle -yukarıdaki metni de göz önünde bulundurarak- beyin fırtınası yapınız.

  • Cevap: İnsan doğası gereği toplumsal bir varlıktır. Bazı ihtiyaçlarını bir başına sağlayabilen insan birçok ihtiyacını karşılamada bir başına yetersiz kalmakta ve bir topluluğa ihtiyaç duymaktadır. Böyle bir toplumsal yapı içerisinde birçok ihtiyacını (güvenlik, beslenme, barınma vs.) daha rahat ve korunaklı bir şekilde karşılayabilmektedir. Bu durum beraberinde süreç içerisinde bir araya gelen insanlardan kurulu örgütlenmeleri getirmektedir. Aile ile başlayan örgütlülük hâli, ekonomik ihtiyaçlardan güvenlik durumlarına kadar farklı konularda kurumsal yapıların ve son noktada en büyük kurumsal yapı olan devletin bu sürecin bir devamı olarak ortaya çıkmasını sağlamaktadır.

“Anladım. Peki egemenlik dediğin nedir anne?” diyerek annesine yeni bir soru yöneltti Philia. “Egemenlik, devletin belli sınırlar içerisinde ve belli bir toplumda iktidar gücünü serbestçe kullanabilmesidir. Yani iktidar olmaktan doğan gücü kullanmak, emir almadan emredebilmektir. Devleti devlet yapan güçtür diyebiliriz.” dediğinde anne martı,
“Peki, bu gücün bir sınırı yok mu?” diye yeni bir soru yöneltti Philia.
“Egemenlik devletin gücüdür Philia. Bu durumda iki güçten ya da iki egemenlik durumundan bahsedebiliriz. Bunlar iç ve dış egemenliktir. İç egemenlikten kasıt, devlet içinde onun üstünde ya da ona denk bir gücün söz konusu olmadığını kastediyoruz. Bundan dolayı devletin egemenlik hakkı, ülke içinde sınırlandırılamaz. Sadece devletin egemenlik hakkını kullanan iktidarın yetkileri sınırlandırılabilir. Mesela birçok ülkede iktidarın yetkileri; yargı, yürütme ve yasama kurumları arasında bölüştürülerek iktidarın gücü sınırlandırılmıştır. Dış egemenlik ise, devletin diğer devletlere karşı bağımsızlığını belirtir. Bir devletin bağımsızlığı da öteki devletlerce tanınmasıyla belirginleşir.” dedi anne martı.

4. Güvenli genel ağlar üzerinden Max Weber (Maks Veber)’in, “egemenliğin kullanılış biçimlerini” araştırınız. Bilgilerinizi sınıf ortamında paylaşınız.

  • Cevap: 

Max Weber’e göre egemenliğin kullanılış biçimleri şunlardır:

– Geleneksel egemenlik
– Karizmatik egemenlik
– Hukuksal (demokratik) egemenlik

10. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Kavram Öğretimi Kitabı Cevapları Sayfa 127 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!