Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Kazanım Kavrama Etkinlikleri

10. Sınıf Felsefe Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 34

“10. Sınıf Felsefe Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 34” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Felsefe Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 34

4. Hobbes’a göre kılıcın zoru olmadan sözleşmeler kelimelerden ibarettir ve bu hâliyle sözleşmelerin insanı korkutacak gücü yoktur. Adaletin etkili biçimde var olabilmesi de devletin araçları tarafından uygulanmasına bağlıdır. Aşağıdakilerden hangisi bu parçadan çıkarılabilecek bir sonuçtur?

A) Yasaların yaptırım gücü olmalıdır.
B) Devletin temelini yasalar oluşturur.
C) Devlet sözleşmeye dayanır.
D) Adalet devletten bağımsız evrensel bir değerdir.
E) İktidar tek bir elde toplanmalıdır.
(2016 YGS)

  • Cevap: A

5. Rousseau, yasa yapmanın ya da yasaları değiştirmenin Yunan kent devletlerinde olduğu gibi yani bütün halkın bir araya gelip istişare ederek sonra da oylayarak yapılması gerektiğine inanıyordu. Bu şekilde “genel irade” ortaya çıkmış oluyordu. Böylece her bireyin kendi istediği olmasa da bir bütün olarak toplum için iyi olanın uygulanacak olduğuna dair bir güven vardı. Bu tüm toplum için iyi olanın ortaya konacağına dair bir idrakın varlığı, halkın kendilerini yönetmek için seçtiği kişilere bu yasaları uygulamaya geçirme görevini verirken rahatlık sağlardı. Çünkü bütün halkın birlikte hareket ederek yaptığı bu yasalar herkesi mutlak olarak bağlamaktaydı. Bu parça, siyaset felsefesinin aşağıdaki sorularından hangisinin sorgulanmasına örnek oluşturur?

A) Bürokrasiden vazgeçilebilir mi?
B) En mükemmel yönetim biçimi hangisidir?
C) İktidar kaynağını nereden alır?
D) Bireyin temel hakları nelerdir?
E) Sivil toplumun anlamı nedir?
(2015 YGS)

  • Cevap: C

6. Toplumsal varlık olarak bir arada yaşamak zorunda olan insanlar arasında, çeşitli istek ve amaçların bir noktada çatışacak şekilde toplanması nedeniyle bir çekişme durumu ortaya çıkar. Eğer ortada uyuşmazlıkları önleyecek bir erk olmazsa çatışmalar insanlığın yok olmasına yol açar. Böyle durumlarda kural koyucuya sahip olma ve ona boyun eğme gereği duyulur. Bu ihtiyacı giderecek kurum da devlettir. Üstün bir otoriteye sahip olan devlet ve onun koyduğu kurallar, bireyi diğer insanların saldırı ve eziyetlerinden korur. İbn-i Haldun’un görüşlerini yansıtan bu parçadan aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılabilir?

A) Devlet, toplumu baskı altında tutabilmek için sınırsız yetkiyle donatılmalıdır.
B) Devletin varlığı doğal ve zorunludur.
C) Devlet toplumsal iradenin ürünüdür.
D) Devlet, bireylerin ve kurumların karşılıklı güveniyle varlığını sürdürür.
E) Devlet, mutlak bir güç değil toplumun amaçlarını gerçekleştirmek için bir araçtır.
(2011 YGS)

  • Cevap: B

10. Sınıf Felsefe Meb Yayınları Kazanım Kavrama Etkinlikleri Cevapları Sayfa 34 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!