Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 17 Cevapları Semih Ofset Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

ad

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17

Aşağıdaki metni okuduktan sonra altta verilen soruları cevaplayınız.
Felsefe ne bir bilim ne de bir bilgidir; bir bilme edimi de değildir; elde bulunan bilgiler üzerine bir düşüncedir. Bu nedenle felsefeyi öğrenemiyoruz diyordu, Kant. Sadece felsefe yapmak öğrenilir. Nasıl? Kendi kendine felsefe yaparak: Kendi düşünceni, başkalarının düşüncesini, dünyayı, toplumu, deneyimin bize öğrettiklerini, bizde bıraktığı bilinmezlikleri kendi kendini sorgulayarak. Tuttuğumuz yol üzerinde şu ya da bu “profesyonel” felsefecinin yapıtlarıyla karşılaşabiliriz. Arzu edilmesi gereken de budur. Daha iyi, daha güçlü, daha derin düşüneceğiz. Daha uzağa ve daha ivedi gideceğiz. Kimse bizim yerimize felsefe yapamaz. Elbette felsefenin kendi uzmanları, uğraşanları, öğretmenleri vardır ama felsefe, ne bir uzmanlık ne bir meslek ne de bir bilim dalıdır. İnsan varlığını oluşturan bir boyuttur. Hayatla ve akılla donatıldığımız andan itibaren, bu iki yetinin birbirine eklemlenmesi kaçınılmaz olarak varlığını ortaya koyar. Elbette felsefe yapmadan akıl yürütülebilir, felsefe yapmadan yaşanabilir. Ama felsefe yapmaksızın yaşamı düşünmek, düşünceyi yaşamak olmaz. Çünkü felsefe budur.
Kaynak: Andre Comte- Sponville, Felsefeyi Takdimimdir, s. 12, 13.

1. Metinde felsefe nasıl açıklanmaktadır?

  • Cevap: Felsefenin ne bir bilgi ne de bilme olmadığını bu bilgiler üzerinde düşünme edimi, ama sadece kendi düşüncelerimizi değil başkalarının da konu üzerindeki düşüncelerini sorgulama üzerine kurulu bir disiplin olduğu anlatılmaktadır.

2. Sizce felsefe, okuyarak öğrenilebilir mi? Niçin?

  • Cevap: Hayır bizce sadece okunarak öğrenilemez. Aynı zamanda okunanların derin şekilde sorgulanması ve üzerinde sistemsel olarak düşünülmesi gerekmektedir.

3. “Felsefe yapmaksızın yaşamı düşünmek, düşünceyi yaşamak olmaz.” ifadesinden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap: Felsefenin belli başlı ilkeleri vardır. Bu ilkelerden bağımsız yapılan her türlü düşünme gereksiz yere harcanan boş vakit anlamına gelmektedir. Çünkü bu tür bir düşünme etkinliği sistemsel olmayacağı için bir çıkarım yapılmasına da engel olacaktır.

10. Sınıf Felsefe Semih Ofset Yayınları Ders Kitabı Sayfa 17 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!