Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 112 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112

Biyolojik birikim, insanların ve ekosistemde yaşayan diğer canlıların yaşamlarını olumsuz yönde etkiler. Özellikle çevre kirliliğine neden olan endüstriyel atıklar ve tarımsal zararlılarla mücadele etmek amacıyla kullanılan pestisit denilen kimyasallar, suda ve toprakta bozulmadan uzun süre kalır. Burada yaşayan bitki ve hayvanların vücutlarında birikerek besin zinciri yoluyla insanlara kadar ulaşır. Örneğin önemli bir böcek öldürücü olarak kullanılan DDT gibi bazı kimyasallar, çevreye oldukça büyük zarar verir. DDT, özellikle havadan uygulandığında popülasyonlarda, komünitelerde ve ekosistemlerde öldürücü etki yapar.

DDT ve benzeri zehirli maddeler, canlıların vücut yağ dokuları arasında birikir. Bu maddelerin kullanımı arttıkça madde birikimi de katlanarak devam eder. DDT’nin yaygın kullanımı sonucu; çürümüş organik maddelerle beslenen canlı türleri dahil balık kartalı, şahin ve pelikan gibi et yiyen kuş popülasyonları belirli bölgelerde yok olur. DDT, kuşlarda steroid hormonlarının kimyasal olarak ayrışmasına yol açar ve bu hormonların yokluğu kuşlarda yumurta kabuğu oluşumunu engeller. Bu nedenle özellikle kuşlar, DDT zehirlenmesinden çok etkilenir. Kabuğu yeterince olgunlaşmayan yumurtalar, civcivler daha yumurtadan çıkacak olgunluğa erişmeden kırılıp dağılır. Bu şekilde DDT yeni neslin ortaya çıkmasını engelleyerek tüm popülasyon için öldürücü etki yapar. Bu biyolojik birikim, besin zincirinin en üst düzeyinde yer alan insanı da etkilemektedir. DDT ve bunun gibi pestisitlerin zararlı etkileri, bilimsel olarak belgelenince dünyanın çeşitli ülkelerinde tamamen yasaklanmıştır.

1600’lü yıllarda New York’un Long Island (Niv York Long Aylınd) bölgesindeki belediyeler, sivrisinekle mücadele için çevredeki bataklıkları DDT ile yıllarca ilaçlamıştır. Uzmanlar, ilaç yoğunluğunu çevredeki balıklara ve diğer yaban hayatına doğrudan öldürücü etki yapmayacak şekilde ayarlamışlardır. Buna rağmen uygulanan bu zehirli bileşik, bitkiler tarafından alınarak bitkilerin dökülüp çürüyen yaprakları ile beslenen organizmaların ve onlarla beslenen küçük balıkların dokularında birikim göstermiştir. Daha sonra yoğunlukları her bir beslenme düzeyinde artmış, besin zincirinde yer alan büyük balıklara ve oradan da balıkla beslenen kuşlara aktarılmıştır.

Sıra Sizde

Biyolojik birikim yoluyla insan hayatını olumsuz etkileyen kimyasallara siz de birkaç örnek veriniz. Bu kimyasalların insan vücudunda hangi dokuları ve sistemleri etkilediğini araştırarak sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Biyolojik birikim yoluyla insan hayatını olumsuz etkileyen kimyasalların birçok örneği vardır. Bunlar arasında aşağıdakiler bulunur:

Civa: Civa, insan vücudunda birikerek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle balık ve kabuklu deniz hayvanlarında bulunabilen civa, sinir sistemi, böbrekler ve karaciğer gibi organları etkileyebilir.

Kurşun: Kurşun, insan vücudunda birikerek sinir sistemi, kan ve beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Kurşun, özellikle eski boyalarda, benzinlerde ve su borularında bulunabilir.

Dioksin: Dioksin, endüstriyel süreçlerde oluşan bir kimyasaldır ve insan vücudunda birikerek kanser, bağışıklık sistemi sorunları ve üreme sorunları gibi birçok sağlık sorununa neden olabilir.

Poliklorlu bifeniller (PCB’ler): PCB’ler, endüstriyel yağlar ve kaplamalarda kullanılan bir kimyasal grubudur. PCB’ler insan vücudunda birikerek, cilt problemleri, karaciğer hasarı ve üreme sorunları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Pestisitler: Pestisitler, tarım ve bahçecilikte kullanılan kimyasallardır ve birçok sağlık sorununa neden olabilir. Pestisitler, özellikle kanser, nörolojik bozukluklar ve doğum kusurları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bu kimyasallar insan vücudundaki farklı dokuları ve sistemleri farklı şekillerde etkileyebilir. Örneğin, civa, sinir sistemi, böbrekler ve karaciğer gibi organları etkileyebilir. Kurşun, sinir sistemi, kan ve beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Dioksin, kanser, bağışıklık sistemi sorunları ve üreme sorunlarına neden olabilir. PCB’ler cilt problemleri, karaciğer hasarı ve üreme sorunlarına neden olabilirken pestisitler kanser, nörolojik bozukluklar ve doğum kusurları gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 112 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!