Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 93 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93

25, 26 ve 27. soruları verilen metne göre cevaplayınız.

Kalıtsal Hastalıklar ve Genler

İnsanlarda görülen hastalıkların bazıları havada, suda, yiyecek ve içeceklerde bulunan mikroplardan; bazıları doku ve organların zamanla yıpranmasından; bazıları ise kalıtsal hastalıklar ya da bozukluklardan kaynaklanan kusurlu genlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasıyla ortaya çıkar. Bir canlının büyümesi, gelişmesi ve yaşamını sürdürmesi için gerekli bilgileri taşıyan kalıtım birimlerine gen denir. Yeni doğan bir bebek, genlerini kalıtım yoluyla anne ve babasından alır. Eğer bütün genleri normal ve genlerin hepsi üstüne düşen görevi eksiksiz yerine getirebiliyorsa bebek sağlıklı doğacaktır. Ancak bazı bebeklerde anne veya babadan gelen kromozomların biri ya da birkaçı kusurlu olabilir. Bu durumda vücuttaki me- tabolik faaliyetlerin bazıları, bozuk genlerin aktardığı yanlış bilgiye göre yönlendirileceğinden bebekte kalıtsal bir hastalık ortaya çıkar. Birçok ülkede yaklaşık her 30 bebekten birinde kalıtsal bir hastalık görülür. Kalıtsal hastalıkların çoğu ameliyatla, ilaçla ve çeşitli uygulamalarla kontrol altına alınarak bu hastalıkları taşıyan çocukların yaşamlarını normal olarak sürdürmeleri sağlanabilir.

25. İnsanlarda hastalığa sebep olan faktörler nelerdir?

  • Cevap:

İnsanlarda hastalığa sebep olan faktörler üç grupta toplanır.
a) Havadan, sudan ve topraktan bulaşan mikroplar
b) Doku ve organların zamanla yıpranmasıyla oluşan hastalıklar
c) Kalıtsal hastalıklar

26. Kalıtsal hastalığı olan çocukların normal bir yaşam sürdürebilmeleri için neler yapılmaktadır?

  • Cevap: Kalıtsal hastalıkların çoğu ameliyatla, ilaçla ve çeşitli uygulamalarla kontrol altına alınarak bu hastalıkları taşıyan çocukların yaşamlarını normal olarak sürdürmeleri sağlanabilir.

27. Bir bebeğin sağlıklı doğmasında hangi faktörler etkilidir?

  • Cevap: Bebeğin bütün genleri normal olursa ve genlerin hepsi üstüne düşen görevi eksiksiz yerine getirirse bebek sağlıklı doğar. Aynı zamanda çevresel faktörler de bebeğin sağlıklı doğmasında etkilidir.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!