Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 107 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107

Askıda kalan cisimler, yüzen cisimlerdeki gibi taşma seviyesine kadar sıvı dolu bir kaba (taşırma kabı) bırakıldığında kapta ağırlık artışı olmaz. Çünkü taşan sıvının hacmi, cismin hacmine; taşan sıvının kütlesi ise cismin kütlesine eşittir. Görsel 2.83’te taşırma kabına bırakılan ve askıda kalan cisim ile taşırdığı sıvının hacim ve kütle ilişkisi görülmektedir.

SIRA SİZDE

Eşit hacim bölmeli katı bir cisim, dx özkütleli X sıvısına bırakıldığında üç bölmesi batacak şekilde sıvı içinde yüzmektedir. X sıvısının üstüne bu sıvıyla karışmayan dy özkütleli Y sıvısı konulup aynı cisim sıvı içine bırakıldığında iki bölmesi X sıvısında üç bölmesi de Y sıvısında olacak şekilde askıda kalmaktadır. Buna göre dx/dy oranı kaçtır?

  • Cevap:

Cismin her bir bölmesi eşit hacimli olduğundan, bir bölme sıvı içinde yüzdüğünde, o bölmede kalan kütlenin, bölmenin hacmi ile sıvının özkütlesi çarpımına eşit olduğunu biliyoruz. Bu bilgiyi kullanarak, soruda verilen bilgileri kullanarak problemi çözebiliriz.

İlk durumda, cisim dx özkütleli X sıvısına bırakıldığında, üç bölmesi de sıvının içine batacak şekilde yüzmektedir. Bu durumda, cismin özkütlesi sıvının özkütlesinden büyüktür. Üç bölmenin toplam hacmi cismin hacmine eşittir ve her bir bölmenin hacmi bu hacmin üçte biridir. Bu nedenle, her bir bölmede kalan kütlenin, bölmenin hacmi ile sıvının özkütlesi çarpımına eşit olması gerektiğinden, aşağıdaki denklemi elde ederiz:

dx * (1/3)V * dx = dy * V * dy

Burada V, cismin toplam hacmini ifade eder.

İkinci durumda, aynı cisim Y sıvısı içinde askıda kalmaktadır. Bu durumda, iki bölme Y sıvısı içinde kalmıştır. Üçüncü bölme X sıvısı içinde kalmıştır. Bölme hacimleri aynı kalmaktadır. Bu nedenle, her bir bölmedeki kalan kütlenin, bölmenin hacmi ile sıvının özkütlesi çarpımına eşit olması gerektiğinden, aşağıdaki denklemi elde ederiz:

dx * (1/3)V * dy = dy * (2/3)V * dy

İki denklemi birbirine bölersek, dx/dy oranını elde ederiz:

dx/dy = [(1/3)V * dx] / [(2/3)V * dy]

dx/dy = dx / (2dy/3)

dx/dy = (3/2) * (dx/dy) = 3/2

Bu nedenle, dx/dy oranı 3/2’dir.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!