Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 198 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198

Işık kaynağı ile yüzey arasında engel oluşturan bir cismin bulunması yüzeydeki ışık akısını dolayısıyla aydınlanma şiddetini değiştirebilir. Aydınlanma şiddetinin hangi durumlarda ve nasıl değişeceğini ışığın cisim ile etkileşimi belirler. Maddeler, ışık ile etkileşimleri dikkate alınarak saydam, saydam olmayan ve yarı saydam şeklinde sınıflandırılır. Gelen ışığın çok büyük bir kısmını geçirebilen cam, su, hava gibi maddelere saydam madde denir. Bazı maddelerin neden saydam özellik gösterdiği sorusunun cevabı maddenin atomik yapısında gizlidir. Saydam maddelerin atomları, ışığı oluşturan fotonlar ile etkileşime giremez. Bu yüzden fotonlar soğrulmadan madde içinden geçip gider. Bu özelliklerinden dolayı seralarda, sergi salonlarında kısaca ışığın girmesinin istendiği her yerde kullanılır. Görsel 4.15’te saydam maddeye örnek olarak tavanı camla kaplı botanik park görülmektedir.

Tahta, metal, kaya gibi ışığı içinden hiç geçirmeyen maddelere de saydam olmayan madde denir. Saydam olmayan maddelerin yüzeyindeki atomlar, ışığı oluşturan fotonlar ile etkileşime girerek onları soğurur. Atomlar tarafından soğrulan enerjinin bir kısmı ısıya dönüşürken diğer kısmı tekrar ışığa dönüşerek ortama geri yayılır. Sonuç olarak gelen ışığın tümü soğrulduğu için maddenin içinden geçemez. Işığın istenmediği ilaç ve gıda depoları inşa edilirken saydam olmayan malzemeler tercih edilir. Benzer şekilde araçları güneş ışığından korumak için Görsel 4.16’deki gibi otoparkların üstü saydam olmayan malzemelerle kaplanır. Sis, duman, buzlu cam, yağlı kâğıt gibi gelen ışığın bir kısmını soğuran bir kısmını da dağıtarak geçirebilen maddelere ise yarı saydam madde denir. Işığın belli oranda geçmesinin istendiği seralarda yarı saydam tüller ve plastik malzemeler kullanılır. Yine evlerde bu amaçla Görsel 4.17’deki gibi tül perdeler kullanılır.

NELER ÖĞRENDİK?

Domates, ıspanak ve mantarların gelişme döneminde ışık gereksinimleri grafikte verilmiştir. Buna göre domates yetiştiren Ahmet, ıspanak yetiştiren Serdar ve mantar yetiştiren Hatice seralarını saydam, yarı saydam ve saydam olmayan malzemelerden hangisiyle kaplamalıdır?

  • Cevap:

Domates, en fazla ışığa ihtiyaç duyan bitki ve gelişme döneminin tamamında yüksek ışık gereksinimi vardır. Dolayısıyla, Ahmet’in serasının saydam malzemeyle kaplanması gerekmektedir.

Ispanak, orta düzeyde ışık gereksinimine sahip bir bitkidir ve gelişme döneminin başlarında daha az ışığa ihtiyaç duyar. Ancak ilerleyen dönemlerde ihtiyaç duyduğu ışık miktarı artar. Bu nedenle, Serdar’ın serası yarı saydam malzemeyle kaplanmalıdır.

Mantar, diğer bitkilere göre daha az ışık gereksinimine sahiptir ve hatta gelişme döneminin bazı aşamalarında ışık istemez. Mantar yetiştiren Hatice’nin serası ise saydam olmayan malzemeyle kaplanmalıdır.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 198 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!