Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 93 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93

2.1.4. Basıncın Hâl Değişimine Etkisi

Basınç, hâl değişimini etkiler. Erirken hacmi azalan maddelerde basıncın artması erime sıcaklığını düşürür. Buz, antimon, bizmut gibi maddeler bu olaya en iyi örneklerdir. Bunların dışındaki diğer maddelerin erirken hacimleri artar. Bu nedenle bu maddelerin üzerine etki eden basınç arttığında erime sıcaklıkları yükselir.

Normal şartlarda 0°C’de erimeye başlayan buz, basıncın yüksek olduğu yerlerde 0°C’den daha düşük sıcaklıklarda da eriyebilir. Görsel 2.51’de görülen fotoğrafta ortam sıcaklığı, 0°C’nin altında olmasına rağmen tekerleklerin geçtiği yerdeki kar ve buzların erimeye başlamış olması ancak ortamdaki basıncın yükselmesiyle açıklanabilir. Görsel 2.52’deki gibi dağların zirvesindeki karların 0°C’den yüksek sıcaklıklarda bile erimeden kalabilmesi basıncın düşük olmasıyla açıklanabilir.

60 milyon yıl önce oluşan Everest Dağı, Çin ile Nepal sınırında bulunan 8 bin 848 m yüksekliğiyle dünyanın en yüksek dağıdır. Eve- rest’in zirvesinde sıcaklık yazın -35°C’ye kadar düşmekte ve saatte 320 kilometre hıza ulaşabilen rüzgârlar oluşmaktadır. Dağın zirvesinde oksijen miktarı, deniz seviyesine göre yaklaşık %66 daha azdır. Hava yoğunluğunun az olması açık hava basıncının düşük olmasına yol açar. Açık hava basıncının düşük olması nedeniyle deniz seviyesinde 100°C olan suyun kaynama sıcaklığı Everest’in zirvesinde 71°C’ye kadar düşer. (Komisyon tarafından yazılmıştır.)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!