Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Cevapları

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Doğal Afetler Cevapları

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Gün Yayınları 4. Ünite Çevre ve Toplum Sayfa 229, 230, 231, 232, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 Doğal Afetler Etkinlik Soruları ve Cevapları

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Doğal Afetler Cevapları

Doğal Afetler

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 229 Cevabı

1. Yeryüzünde en çok görülen doğal afetlerin hangileri olduğunu araştırınız.

  • Cevap: Doğal afetler önlenemeyen ama zararları azaltılabilen afetlerdir. Doğal afetler doğa olayları sonucunda meydana gelen yıkıcı ve zarar verici olaylar olarak bilinmektedir. Deprem, sel, heyelan, erozyon, çığ düşmesi, yıldırım düşmesi, volkanik patlama gibi afetler doğal afetlerdir.

2. Hangi tür, doğal afetlerin oluşmasında insanların da etkisi bulunmaktadır? Araştırınız. Elde ettiğiniz bilgileri sınıfta paylaşınız.

  • Cevap: Günümüze baktığımızda deprem, sel, çığ, heyelan ve yangın gibi bir çok doğal afet olayları yeryüzünde meydana gelmektedir. Bu olaylar her ne kadar doğal afet olarak adlandırılsa da bu olayların meydana gelmesinde beşeri faktör yani insan faktörü oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Çünkü insan sürekli yaşadığı yer olan çevre ve doğa ile iç içedir bu nedenle de bilinçli olarak ya da bilinçsiz olarak doğayı olumlu ya da olumsuz olarak etkilemektedir. Bir şekilde yaşamını devam ettirmeye çalışan insanoğlu, bir çok ekonomik faaliyet için ya da yerleşim faaliyetleri için doğayı isteyerek ya da bazen bilinçsiz olarak olumsuz yönde etkilerler. Örneğin; sel, heyelan ve yangın gibi doğal afetlerde insan faktörünün etkisi büyüktür. Çünkü insanoğlu yerleşim yerleri açmak için ormanları ve ormanlardaki ağaçları yakarlar ve bu durumun sonucunda öncelikle yangın meydana gelir ardından ise ağaçlar yok olduğu için şiddetli yağmur ve kar erimelerinde sel olayları oluşur. Bu olaylar sonucunda da bir çok can ve mal kaybı meydana gelir.

Çevrenizde, aşağıdaki doğal afetlerden hangileri görülmektedir? Bunlara karşı ne tür önlemler alınabilir? Bu konudaki düşüncelerinizi defterinize yazınız.

  • Cevap: Deprem, sel, çığ, heyelan en çok görülen doğal afetlerdir.

Depremden Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
➜ Deprem kuşakları üzerinde yerleşim yerleri kurmamak
➜ Konutların kurulduğu arazilerin sağlam olmasına dikkat etmek

Erozyondan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
➜ Bitki örtüsü olmayan yerler ağaçlandırılmalıdır.
➜ Yamaçlar basamaklara ayrılmalı ve buralara ağaç dikilmelidir.

Selden Korunmak İçin Yapılması Gerekenler
➜ Doğal bitki örtüsü korunarak ağaçlandırma çalışmalarının sürdürülmesi gerekir. Çünkü ağaç kökleri suyu çekerek suyun toprak tarafından emilmesini sağlar.

10. Sınıf Gün Yayınları Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 242 Cevabı

Aşağıdaki tabloyu örneğe uygun olarak tamamlayınız.

  • Cevap:

➜ 2011 ‘de Japonya’da meydana gelen tsuna- mide 15.828 kişi yaşamını yitirdi. (Can ve mal kaybının oluşmasında insan etkisi vardır. Oluşumunda insan etkisi insan etkisi vardır Klimatolojik kökenlidir.)

➜ 2010’da Haiti’de gerçekleşen depremde 50 ile 100 bin arasında insan yaşamını yitirdi. (Klimatolojik kökenlidir, Önlenemez. Oluşumunda insan etkisi insan etkisi  yoktur. ,Can ve mal kaybının oluşmasında insan etkisi vardır.)

➜ 2014’te volkanik patlama sonucu Japonya’da 30 dağcı yaşamını yitirdi. (Can ve mal kaybının oluşmasında insan etkisi yoktur. Jeolojik ve Jeomorfolojik kökenlidir.)

➜ 5’te ABD’de meydana gelen kasırga sonucunda 2836 kişi yaşamını yitirdi. (Can ve mal kaybının oluşmasında insan etkisi yoktur. Klimatolojik kökenlidir.)

➜ 2014’te Avustralya’da meydana gelen fırtına sonucunda 100 milyon dolardan fazla zarar meydana geldi. (Can ve mal kaybının oluşmasında insan etkisi yoktur. Klimatolojik kökenlidir.)

➜ 2009’da Gümüşhane’de meydana gelen çığ sonucunda 17 dağcı çığ altında kaldı, bunlardan 10 tanesi yaşamını yitirdi. (Can ve mal kaybının oluşmasında insan etkisi yoktur. Klimatolojik kökenlidir.)

➜ 2014’te Afganistan’da meydana gelen sel sonucunda 50 kişi yaşamını yitirdi. (Can ve mal kaybının oluşmasında insan etkisi vardır. Oluşumunda insan etkisi insan etkisi vardır Klimatolojik kökenlidir.)

➜ 2010’da Rize’de meydana gelen heyelan sonucu 12 kişi yaşamını yitirdi. (Can ve mal kaybının oluşmasında insan etkisi yoktur. Jeolojik ve Jeomorfolojik kökenlidir.)

➜ 2014’te Batman’da yıldırım düşmesi sonucu 40 koyun öldü. (Can ve mal kaybının oluşmasında insan etkisi yoktur. Klimatolojik kökenlidir.)

➜ 1984 ile 1985 yılları arasında Etiyopya ve Sudan’da yaşanan kuraklıktan dolayı bir milyon kişi açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan hastalıklar sonucu yaşamını yitirdi. (Can ve mal kaybının oluşmasında insan etkisi vardır. Klimatolojik kökenlidir.)

10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Cevapları Gün Yayınları Sayfa 229, 230, 231, 232, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!