Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 120 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 120

Çözünürlük Farkıyla Ayırma

Çözünürlük; maddenin katı, sıvı ve gaz hâlleri için ayırt edici bir özelliktir. Karışımı oluşturan maddeler çözünürlükleri farkından faydalanılarak birbirinden ayrıştırılabilir. Çözünürlük farkı yardımıyla yapılan ayırma işlemlerinin başlıcaları özütleme (ekstraksiyon), kristallendirme ve ayrımsal kristallendirmedir.

Özütlemeyle Ayırma (Ekstraksiyon)

Karışım içerisindeki bir maddenin daha iyi çözündüğü başka bir çözücüye alınmasıyla yapılan ayırma yöntemine özütleme (ekstraksiyon) denir. Örneğin, çay demlenirken çay yaprağında bulunan renk ve tat veren maddeler suda çok iyi çözündüğünden yapraktan suya geçer. Böylelikle bu maddeler yapraktan özütlenmiş olur (Görsel 2.25).

Söğüt ağacından aspirinin ham maddesi olan salisilik asidin, şeker pancarından şekerin, tuzlu topraktan tuzun, bitkilerden ilaç ve parfümlerin ham maddelerinin elde edilmesinde özütleme işleminden yararlanılır. Salamura peynirin suda bekletilerek tuzunun alınması da bir özütleme örneğidir. Özütleme işleminde su yerine özütlenecek maddenin özelliğine göre aseton, karbon tetraklorür, eter, alkol ve sıvı yağlar gibi organik maddeler çözücü olarak kullanılır. Bu yöntemde özütlenecek maddenin iyi çözündüğü bir çözücü seçilmelidir.

Kristallendirmeyle Ayırma

Bir sıvı içerisinde çözünmüş olan katı bir maddenin, çözeltinin soğutulması ya da ısıtılması sonucunda doygunluğa ulaşarak çöktürülmesi işlemine kristallendirme adı verilir. Örneğin, şekerin sudaki çözünürlüğü sıcaklıkla doğru orantılıdır. Yüksek sıcaklıklarda şekerin suda çözünmesiyle oluşmuş doygun bir çözelti soğutulduğunda şeker kristallerinin oluşmaya başladığı görülür. Bu olaya kristallenme denir. Şerbetli tatlıların bir süre sonra şekerlenmesi kristallenmeye örnektir. Naftakinonun kristallenme aşamaları aşağıda gösterilmiştir (Görsel 2.26).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 120 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!