Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 134

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 134 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 134

Meyve ve sebze sularından başka, laboratuvar ortamında kullanılan kimyasal indikatörler de vardır. Fenolftalein (Görsel 3.9), metil oranj, turnusol kâğıdı ve pH kâğıdı laboratuvar ortamında kullanılan kimyasal indikatörlerden bazılarıdır. Bazı kimyasal indikatörler ve bunların asidik ve bazik ortama göre renk değişimleri aşağıda verilmiştir (Tablo 3.2).

Bu indikatörlerden en yaygın olarak kullanılanı turnusol kâğıdıdır. (Görsel 3.10). Turnusol kâğıdı asit çözeltisine batırılınca kırmızı, baz çözeltisine batırılınca mavi bir renk alır. Turnusol kâğıdı nötr bir çözeltiye batırılırsa herhangi bir renk değişimi olmaz.

Yaygın olarak kullanılan indikatörlerden biri de pH kâğıdıdır. pH kâğıdı, üzerinde farklı renklerde indikatörler bulunan bir ölçüm kâğıdıdır. Bu kâğıtların renk kombinasyonu maddelerin asitliğinin ve bazlığının yanı sıra asitlerin ve bazların pH değerleri hakkında da bilgi verir.
pH kâğıtlarının ambalajlarının üzerinde hangi renk kombinasyonunun hangi pH değerine denk geldiğini gösteren bir skala vardır (Görsel 3.11). Bir çözeltiye pH kâğıdı batırılınca oluşan renk kombinasyonu, ambalaj üzerindeki skala ile karşılaştırılarak maddenin pH değeri tespit edilir.
Maddelerin asitlik ve bazlık derecelerini kıyaslamak için kullanılan kavrama pH denir. 25 oC sıcaklıkta asit çözeltilerinin pH değeri 0 ile 7 arasında, baz çözeltilerinin pH değeri 7 ile 14 arasındadır. Nötr çözeltilerin pH değeri ise 7’dir. pH değeri 0’a yaklaştıkça çözeltinin asitliği, 14’e yaklaştıkça bazlığı artar (Şekil 3.1).
Bir çözeltinin 25 oC sıcaklıkta

• pH = 7 ise çözelti nötr,
• pH < 7 ise çözelti asit,
• pH > 7 ise çözelti bazdır.

Çözeltilerin asitlikleri ve bazlıkları pH değerlerine bakılarak anlaşıla- bildiği gibi pOH değerlerine bakılarak da anlaşılabilir. 25 oC sıcaklıkta bir maddenin pH değeri ile pOH değerinin toplamı 14’tür. Bu nedenle bir maddenin pH değeri artarken pOH değeri azalır.

Bir çözeltinin 25 oC sıcaklıkta

• pOH = 7 ise çözelti nötr,
• pOH < 7 ise çözelti baz,
• pOH > 7 ise çözelti asittir.

Araştırınız

İnsan vücudunun pH değeri tükettiğimiz yiyeceklere ya da içeceklere göre değişir mi?

  • Cevap: Evet, tükettiğimiz yiyecekler ve içecekler mide asidini etkileyebilir; ancak vücut, pH dengesini sıkı bir şekilde kontrol eder ve önemli değişikliklere izin vermez.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 134 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!