Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 142

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 142

3.2.1. Nötralleşme Tepkimeleri

Mide, asit salgılayarak yiyecekleri sindirilebilir hâle getirir. Fakat midedeki asit miktarı aşırı derecede artarsa mide rahatsızlıkları ortaya çıkar. Bu durumda ilk yapılması gereken, bir doktora başvurarak önereceği ilaçları kullanmaktır. Doktorun verdiği ilaçların mideyi rahatlatmasının, rahatsızlıkların etkilerini azaltmasının nedenini hiç düşündünüz mü?

Mide rahatsızlıklarında kullanılan ilaçların yapısında baz vardır. Ilaçlarda bulunan bazlar midede biriken fazla asitlerle nötralleşme tepkimesi gerçekleştirerek midedeki asit oranını dengeler ve mideyi rahatlatır.

Sulu ortamda gerçekleşen asit ve baz tepkimelerine nötralleşme tepkimesi denir. Nötralleşme tepkimesi sırasında asidin anyonu ile bazın katyonu birleşerek tuz oluşturur. Asit çözeltisinden gelen H+ iyonlarıyla baz çözeltisinden gelen OH- iyonları kimyasal tepkime vererek su oluşturur. Bu nedenle nötralleşme tepkimelerinde net iyon denklemi,

Asit-baz tepkimeleri denkleştirilirken asit ve bazın tesir değerlikleri çaprazlanarak katsayı olarak yazılır. Tesir değerliği, asitlerde suya verilen H+ veya H3O+ sayısı, bazlarda suya verilen OH- iyonu sayısıdır (Tablo 3.8). Tesir değerliğinin asit ve bazların kuvvetiyle ilgisi yoktur.

Tesir değerliği 2 olan H2SO4 (sülfürik asit) çözeltisi ile tesir değerliği 1 olan NaOH (sodyum hidroksit) çözeltilerinin tepkimesi denkleştirilirken tesir değerlikleri çaprazlanır ve sülfürik asit çözeltisinin katsayısı 1, sodyum hidroksit çözeltisinin katsayısı 2 olarak yazılır. Bazın katyonu ile asidin anyonun birleşmesiyle oluşan tuzun formülü ile suyun formülü ürünlere yazılarak tepkime tamamlanır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 142 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!