Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 155 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 155

yağmurları özellikle Sanayi Devrimi’yle başlayan hızlı bir sanayileşme sonrasında kükürt ve azot gazlarının atmosferde hızla birikmesiyle etkili olmaya başlamıştır. Bu yağmurlar asidik özellikleri nedeniyle çevreye, göllere, akarsulara, barajlara, tarihî eserlere, toprağa, ormanlara, bitki örtüsüne ve canlılara çeşitli zararlar vermektedir (Şekil 3.5).

Asit Yağmurlarının Tarihî Eserlere Zararları: Tarihî eserlerin pek çoğunda kireç taşı veya mermer kullanılmıştır. Asit yağmurları, içeriğinde bulunan nitrik asit ve sülfürik asit nedeniyle bu maddeleri aşındırarak onların kimyasal yapısını bozar. Sanayileşmiş ülkelerde fosil yakıtların aşırı kullanılması hem bu ülkelerdeki hem de bu ülkelere yakın ülkelerdeki tarihî eserlerin daha erken aşınmasına neden olur. Dünya genelindeki açık hava müzeleri, taşınmaz kültür varlıkları, antik kentler, heykeller ve tarihî binaların son yıllarda uğradığı tahribat önceki yıllarda uğradığı tahribattan daha fazladır. Ülkemiz sınırları içerisinde bulunan Efes antik kenti gibi tarihî yerlerde asit yağmurlarının meydana getirdiği tahribat gözle görülebilir düzeydedir (Görsel 3.21).

Asit Yağmurlarının Toprağa Zararları: Asit yağmurları toprağın kimyasal ve biyolojik özelliklerini etkilemektedir. Asit yağmurları toprağın yapısında bulunan kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi elementleri çözerek yer altı sularına taşımakta, bu durum toprağın kalitesini düşürüp çoraklaşmasına dolayısıyla zirai verimin düşmesine yol açmaktadır. Toprağın asitleşmesi sonucu başta ağaçlar olmak üzere birçok bitki, topraktan yeteri kadar faydalanamaz ve zamanla kurur (Görsel 3.22).

Asit Yağmurlarının Orman ve Bitkiler Üzerindeki Zararları: Asit yağmurları en çok bitki örtüsünü özellikle de ormanları etkiler. Ağaç yapraklarının asit yağmurlarına maruz kalmaları ağaçların gelişimini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca ağaçların topraktan aldıkları ve gelişimleri için hayati öneme sahip magnezyum, kalsiyum gibi metallerin azalmasına; ağır metallerin toprakta yoğunlaşmasına neden olur. Bu durumda bitki örtüsü ve özellikle ağaçlar topraktan yeterli besini alamaz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 155 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!