Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 158

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 158

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Yanturalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de ev temizliği sırasında çamaşır suyu ve tuz ruhunun karıştırılması gibi tehlikeli bir alışkanlığın bulunduğunu belirtti.

Çamaşır suyundaki sodyum hipoklorit ve tuz ruhundaki hidroklo- rik asidin birleşince klor gazının ortaya çıkmasına neden olduğunu ifade eden Yanturalı, bu gazın nefes darlığı, astım benzeri hışıltılı solunum, gözlerde yanma bulgularıyla ortaya çıkan solunumsal zehirlenmeye yol açtığını kaydetti.

Acil servislere başvuranların hemen hepsinin “Temizlik yaparken tuz ruhu döktüm, daha temiz olsun diye üstüne de çamaşır suyu boşalttım ve bir gaz çıktı, nefesim daralmaya başladı.” hikâyesini anlattığını dile getiren Prof. Dr. Yanturalı, karıştırılan temizlik maddelerinin akciğer bronşlarında daralmaya neden olduğunu vurguladı.

Temizlik ürünlerinin karıştırılması nedeniyle zehirlenen hastaları acil serviste tedavi ettikten sonra uyardıklarını da sözlerine ekleyen Yanturalı, “Daha iyi temizlik için ne kullanılacağını bilmiyorum ama çamaşır suyu ve tuz ruhunu karıştırmasınlar.” diye konuştu. (Bu haber Anadolu Ajansı’ndan alınmıştır.)

Tuz ruhu (HCl) ve çamaşır suyu (NaClO) en çok kullanılan temizlik ürünleridir. Bu maddeler bilinçsiz kullanılırsa haberdekine benzer olumsuzluklar ortaya çıkar.

Daha etkili bir temizlik sağlamak için bu iki madde (tuz ruhu ve çamaşır suyu) birbirine karıştırılmakta, bu da sağlık açısından ciddi tehlikelere neden olmaktadır.

Uzmanlar bu iki temizlik maddesinin asla birbirine karıştırılmaması gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrı ayrı kullanılmalarında ise mutlaka maske takılmalı (Görsel 3.27), temizlikten sonra da ortam havalandırılmalıdır.

Görüldüğü gibi tuz ruhu (HCl) ve çamaşır suyu (NaClO) birbirine karıştırıldığında sağlık açısından çok tehlikeli olan klor gazı (Cl2) açığa çıkmaktadır. Tuz ruhu sadece çamaşır suyuyla değil amonyak içeren maddelerle karıştırıldığında da klor gazı açığa çıkar.

Klor gazı solunum yollarında kalıcı hasarlara, zehirlenmeye hatta ölüme neden olabilir.

Klor gazına maruz kalındığında gözlerde yanma, burun ve boğazda tahriş, sık hapşırma ve huzursuzluk gibi zehirlenme belirtileri görülür. Solunan gaz miktarı yüksek düzeyde ise şiddetli öksürük, nefes

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 158 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!