Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 160

• Asit ve baz gibi kimyasal maddelerin tadına bakılmamalıdır.
• Asit ve bazların buharları koklanmamalıdır.
• Laboratuvar önlüğü, eldiven, yüz maskesi ve gözlük gibi koruyucu malzemeler kullanılmalıdır (Görsel 3.31).
• Vücut veya giysiler asitle temas ettiğinde bol suyla yıkanmalı veya üzerine sodyum karbonat çözeltisi dökülmelidir.
• Asit üzerine su kesinlikle eklenmemelidir. Ancak su üzerine asit azar azar ve dikkatli bir şekilde eklenebilir.

Aşırı Kimyasal Madde Kullanımının Zararları

Kimyasal temizlik malzemelerinin aşırı kullanımının birçok sakıncası vardır. Bu maddeler çok dikkatli ve aşırıya kaçmadan kullanılmalı ve daha az zararlı olanlar tercih edilmelidir.

Evlerde çeşitli nedenlerle tıkanmış lavabo ya da tuvaletleri açmak için kullanılan ürünler halk arasında sud kostik adıyla bilinen sodyum hidroksit çözeltisi veya onun katı hâlidir. Sodyum hidroksidin suda çözünmesi ekzotermiktir. Bu ürünler suyla temas ettiklerinde kısa sürede suyun sıcaklığını önemli ölçüde artırır. Bu, bazı tehlikeli durumlara da sebep olabilir. Bu nedenle bu ürünler evlerde kullanılmamalı, kullanılacaksa da çok dikkatli olunmalıdır. Ayrıca kullanım sırasında oluşacak buharın da solunmaması gerekir.

Lavabo açıcı gibi kimyasal ürünlerin aşırı miktarda kullanımı evlerdeki metal ve plastik aksama da zarar vermektedir. Bu durum hem binalara zarar vermekte hem de aile bütçesine fazladan yük getirmektedir.

Alınacak Önlemler

Kimyasal temizlik maddeleri için öncelikle üreticiler tedbir almalıdır. Bu ürünlerin ambalajları ve saklama kapları kolay açılmamalı, üzerlerinde gerekli uyarı işaretleri uygun şekilde bulunmalıdır. Bu maddeler özellikle çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır.

Asitler ve bazlar cildi tahriş eder. Bu nedenle asit ve bazlara asla çıplak elle temas edilmemeli, mutlaka plastik eldiven kullanılmalıdır.

Asit ve baz buharları tahriş edicidir. Bu nedenle asit ve baz buharının bulunduğu ortam mutlaka havalandırılmalıdır.

Bu ürünler kullanılırken ürünlerin özelliği ve kullanım miktarıyla kullanıldığı yerdeki tesisatın hangi malzemeden (metal, plastik) yapıldığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Evlerde kullanılan şebeke suları önemli ölçüde suda çözünmüş hâlde bulunan kalsiyum bikarbonat içerir. Sert su olarak bilinen bu sular ısıtıldığı veya kaynatıldığı zaman sudaki Ca2+ ve Mg2+ iyonları CaCO3 ve MgCO3 şeklinde çöker. Lavaboların, su ısıtıcılarının, çamaşır ve bulaşık makinelerinin iç yüzeyinde gördüğümüz beyaz renkli tortular aslında kalsiyum karbonat ve benzeri bileşiklerin çökmüş hâlidir. Bu tortular halk arasında kireç olarak bilinir. Metal ve cam eşyaların matlaşmasına

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 160 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!