Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 180

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 180 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 180

Diş Macunu

Tüketilen gıda maddelerindeki şeker, asit, baz gibi maddeler özellikle dişlerde diş plağı ve bakterilerin oluşmasına sebep olur. Bunları yok etmek ve diş eti hastalıklarını önlemek için diş macunu kullanılır (Görsel 4.6). Diş macunlarında, diş çürümelerini önleyen ve daha güçlü dişlere sahip olmanızı sağlayan çeşitli maddeler bulunur. Bunlar tatlandırıcı, florür, nemlendirici, köpük yapıcı, dişlerde oluşan zararlı tabakaları temizleyen aşındırıcı maddelerdir.

Diş macunun faydalarının yanı sıra zararları da bulunmaktadır. Bilinçsizce kullanımı veya yutulması sağlık sorunlarına sebep olur. Örneğin, yüksek dozda florür alımı; bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtileri olan flor zehirlenmesine yol açar. Düşük dozda ve uzun süreli florür alımı “dental florozis” denilen diş çiziklerinin ve şekilsel diş bozukluklarının oluşmasına neden olur.

Çamaşır Suyu

Kimyasal adı sodyum hipoklorit (NaClO) olan çamaşır suyu bazik özellik gösterir (Görsel 4.7) .
Çamaşır suyunun oluşum denklemi aşağıdaki gibidir:
2NaOH + Cl2 NaCl + NaClO + H2O
Çamaşır suyunun üretimi sırasında ortamda ağır metallerin bulunmamasına dikkat edilmelidir. Ağır metaller, çamaşır suyunun yapısını bozar ve içindeki aktif klorun azalmasına yol açar. Ayrıca ısı, ışık ve kullanılan saklama kabının türü çamaşır suyunun yapısının korunmasında etkin rol oynar.
Günlük hayatta en fazla kullanılan kimyasal ağartıcıların başında gelen klorlu çamaşır suyunun etkinliği; yıkama suyunun sıcaklığına, sudaki serbest ağır metal miktarına ve pH değerine bağlı olarak değişir.
Uygun şartlar sağlanmadığı takdirde çamaşır üzerinde kalan klor, yıpranmaya ve sararmaya yol açar.
Ayrıca çamaşır suyunun renkli çamaşırlarda kullanılması durumunda, renk pigmentlerinin yapısı bozulur. Bu durum çamaşırın renginin solmasına sebep olur.

Kireç Kaymağı

Kimyasal adı kalsiyum hipoklorit ve formülü Ca(ClO)2 olan kireç kaymağı bazik özelliktedir. Beyaz renkli bir madde olan kireç kaymağı dezenfektan özelliğe sahiptir ancak ortama bol miktarda kalsiyum iyonu verdiğinden çamaşır temizliği için uygun değildir.
Reçel yapımında kullanılan meyvelerin lapa hâline gelmesini engelleyerek reçelin kıvamının tutturulmasını sağlar. Kireç kaymağı ayrıca dezenfektan olarak da kullanılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 180 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!