Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Kimya Meb Yayınları

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 193 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 193

4.2.2. Yağlar

Yağ asitlerinin gliserin ile oluşturduğu triesterlere yağ denir. Karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan yağların yapılarında azot ve fosfor elementleri de bulunabilir. Yağlar; alkol, eter gibi organik çözücülerde çözünebilir, suda çözünmez. Canlıların temel bileşenlerinden biri olan yağlar; yapıcı, onarıcı ve düzenleyici özelliklere sahiptir. Yapısında hidrojen miktarı fazla olduğundan yağlar solunumla yakıldığında karbonhidratlara göre 2 kat fazla enerji verir ve bol miktarda su oluşturur. Bu nedenle kış uykusuna yatan memeliler ve göçmen kuşlar vücutlarında yağ depolar.

Yağların temel kaynağı bitkiler ve hayvanlardır. Yağlar yapılarında bulunan bağların türüne göre katı yağlar ve sıvı yağlar olmak üzere iki gruba ayrılır:
Katı Yağlar: Yapısında pi bağı bulundurmayan yağlara katı yağ (doymuş yağ) denir. Bu tür yağlar genellikle hayvansal yağlardır.
Tereyağı: Kütlece %80-%90 oranında süt yağı, en fazla %2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve en fazla %16 oranında su içeriğine sahip yağlara denir. Evlerde üretilebildiği gibi fabrika ortamında da üretilir. Ana kaynağı süt olan tereyağı katı yağlar içerisinde en doğal olanıdır (Görsel 4.32).
Margarin: Insan tüketimine uygun bitkisel ve hayvansal yağlar veya süt yağından elde edilen, temel olarak yağ içinde su emülsiyonu tipinde şekillendirilebilir yağlara margarin denir (Görsel 4.33). Margarin, sıvı yağların hidrojenle doyurulmasından elde edilir.
Sıvı Yağlar: Yapısında pi bağı bulunduran yağlara sıvı yağlar (doymamış yağlar) denir. Bu tür yağlar bitkilerden elde edilir.
Zeytinyağı: Sadece zeytin ağacı meyvelerinden elde edilen yağlardır (Görsel 4.34). Zeytin meyvesinin kalitesine ve üretim şekline bağlı olarak pek çok çeşidi mevcuttur.
Zeytinyağı tüketimi sağlık açısından çok faydalı ve önemlidir. Bu yağ, yapısında barındırdığı yüksek miktardaki oleik asit sayesinde kandaki kolesterol miktarını dengeleyerek kalp ve damar hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Ayrıca şeker hastalığına ve bazı kanser türlerine karşı insan vücudunun direncini artırır. Zeytinyağının bunların dışında birçok faydası vardır.
Sızma Zeytinyağı: Dalından toplanan zeytinlerin kimyasal bir işleme tabi tutulmadan mekanik ve fiziksel işlemlerle yağının ayrış- tırılmasıyla elde edilen zeytinyağına denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Meb Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 193 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!